Unikátna liečba ušetrí dni v nemocnici, stačí párminútový zákrok. Urologická klinika nie je len pre mužov

TA3
21.10.2021 13:57

Keď pred 17 rokmi začala fungovať privátna urologická ambulancia v Trenčíne, pracoval v nej lekár, zdravotná sestra a asistent. Do dneška sa tím podstatne rozrástol a privátna urologická klinika v Trenčíne sa stala so svojimi unikátnymi technológiami výnimočnou aj za hranicami. To všetko bez dotácií či pomoci štátu. Aj o tom sme sa rozprávali s urológom a zakladateľom kliniky Romanom Sokolom.

Namiesto niekoľkodňovej hospitalizácie párminútový zákrok. Urologická klinika nie je len pre mužov
TASR/Michal Svítok

Keď Sokol začínal, jedným z prvých špeciálnych zákrokov, ktoré pacientom ponúkal, bola vazektómia. Pred 17 rokmi bola práve mužská sterilizácia žiadaná aj vďaka uvoľneniu legislatívy. "Zaviedli sme inovatívnu metódu, ktorú sme odpozorovali zo Spojených štátov. Všade robili tento zákrok zo štyroch rezov a mnohí muži museli byť uspaní. My sme urobili inovatívnu metódu, kde sme zaviedli jeden rez," vysvetlil s tým, že napríklad v Poľsku neboli vazektómie reálne ešte pred piatimi rokmi.

Sokol priblížil, že na klinike využívajú aj jednu mimoriadne unikátnu metódu, patentovanú zo Spojených štátov. Ide o vodnú vaporizáciu prostaty. "Muž potrebuje operovať prostatu. Musí si vybaviť interné predoperačné vyšetrenie, anesteziologické vyšetrenie, RTG, odbery krvi, musí ísť na interné vyšetrenie, následne na hospitalizáciu, kde je tri, štyri, päť dní hospitalizovaný. My touto novou metódou dokážeme všetko toto nahradiť 12-minútovým ambulantným výkonom," vysvetlil Sokol. "Je to unikátne a s veľmi dobrými výsledkami," skonštatoval. 

Na urologickej klinike nemajú len klientov zo Slovenska. Liečia Čechov, Rakúšanov, ale aj Angličanov a Írov. Sokol doplnil, že na klinike sa nevenujú len mužom. "Venujeme sa aj detskej urológii, riadnej urológii, onkourológii, sexuológii, andrológii," spresnil lekár.

Celú reláciu Biznis si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok