Pacienti môžu po novom absolvovať biopsie prostaty už aj v urologických ambulanciách

TA3 TASR
14.8.2021 23:45

Rakovina prostaty naďalej patrí k najčastejším onkologickým ochoreniam u mužov. Po novom pacienti môžu už absolvovať biopsie prostaty aj priamo v urologických ambulanciách. Potvrdili toVšeobecná zdravotná poisťovňa či Union zdravotná poisťovňa.

lekár všeobecný pacient doktor ordinácia ilu (SITADiana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Mnohí o ochorení nevedia

Na ochorenie trpí 15.055 poistencov VšZP. Je však reálny predpoklad, že počet pacientov je omnoho vyšší. Mnohí z nich však o svojom ochorení nevedia, pretože nechodia na pravidelné preventívne prehliadky. 

"Jednou z tohtoročných noviniek je zazmluvnenie biopsie prostaty priamo v urologických ambulanciách. Kým doteraz poistenci absolvovali toto vyšetrenie v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti spojenej s hospitalizáciou, po novom im stačí dohodnúť si termín priamo v urologickej ambulancii," vysvetlil hovorca VšZP Matej Neumann.

Prehliadku absolvuje iba šesť percent poistencov ročne 

Túto možnosť využilo od januára už viac ako 300 poistencov VšZP. Hovorca pripomenul, že biopsia prostaty je dôležitým diagnostickým vyšetrením, ktoré potvrdí alebo vyvráti podozrenie na zhubný nádor a pomôže lekárovi včas nastaviť vhodnú liečbu. 

VšZP uhrádza preventívnu prehliadku u urológa o 10 rokov skôr, ako stanovuje zákon, raz za tri roky ju môžu bezplatne absolvovať poistenci už od 40. roku veku. Ročne však napriek dostupnosti vyšetrení absolvuje preventívnu urologickú prehliadku len necelých šesť percent poistencov.

Union ZP od januára do júna tohto roka eviduje 1153 pacientov s rakovinou prostaty. "Naši poistenci môžu výkon biopsie absolvovať aj ambulantne, častejšie je však realizovaný v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti," spresnila hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Novú možnosť vyšetrenia využilo od roku 2019 do júna 2021 sedem pacientov.

V súčasnosti je s diagnózou karcinómu prostaty liečených aj 3111 pacientov ZP Dôvera. "Biopsia prostaty sa vykonáva pri klinickom a laboratórnom podozrení na  rakovinu prostaty. V rámci špecializovaných ambulancií sa ako ambulantný výkon takmer nevykonáva," uviedol Matej Štepianský, PR špecialista poisťovne.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok