Ich revírom sú sociálne siete. Polícia vysvetlila zákrok proti antirúškarským hrdinom

TA3
20.10.2021 14:34

Polícia na svojom Facebooku uverejnila podrobnosti o strete s "antirúškovými hrdinami z Prievidze". Na sociálnej sieti sa začiatkom týždňa objavilo video, ktoré zobrazuje policajný zákrok tak, aby agresor pôsobil ako obeť a zákrok vyzeral násilne a neopodstatnene. Polícia upozorňuje, že autor videa manipuluje s faktami a jeho cieľom je zaujať.

policajti polícia ilu 1140px (TASR/Roman Hanc)
TASR/Roman Hanc

Vyhľadáva policajné hliadky

Policajti ironicky komentovali správanie ľudí, ktorí bojujú proti pandemickým nariadeniam a vyvolávajú samoúčelné obštrukcie: "Ich revírom sú sociálne siete. Ich výklad zákonov je nulitný. Ich životný boj nie je ohraničený rúškom ani respirátorom. Sú v nasadení vo dne v noci. Bojovníci, ktorí nechcú ukázať občiansky preukaz." 

Polícia upozorňuje, že profil Alesio Reisel zverejnil na Facebooku video zo služobného zákroku voči osobe, ktorá "doslova vyhľadáva policajné hliadky". Policajti po vzhliadnutí videa kontaktovali kolegov z Trenčianskeho kraja. Zistili, že hliadka v Prievidzi bola vyslaná na Okresný úrad, kde sa mala nachádzať osoba, ktorá odmietala nosiť rúško a nechcela opustiť budovu. 

Policajti muža viackrát vyzvali, aby si prekryl horné dýchacie cesty "a po márnej výzve osobu vyzvali v zmysle zákona na preukázanie totožnosti. Pretože osoba nevedela hodnoverne preukázať svoju totožnosť, bola v zmysle zákona predvedená na Obvodné oddelenie PZ. Keďže osoba kládla odpor, policajti použili v zmysle zákona donucovacie prostriedky," vysvetlili policajti.

Video s prevrátenou realitou

"Z videa je dokonca zrejmé, že muž sa neustále správal arogantne, zvyšoval hlas a miestami odmietal spolupracovať s policajtmi," komentuje polícia s tým, že muž si za všetko môže sám. "Absolútne zbytočne si skomplikoval svoj deň. Od začiatku sa správal arogantne a nemal záujem s policajtmi komunikovať. Vyjadroval sa v zmysle, že pre neho žiadne pravidlá neplatia a nech mu ukážu zákon." 

Polícia poukázala na prepojenie autora videa so skupinou Chemtrails Slovensko, kam taktiež prispieva. Upozorňuje, že cieľom videa je vytvoriť z arogantnej osoby obeť, skresliť štandardný postup policajtov na neprimeraný zásah voči nevinnej obeti, a najmä vyvolať vášne a získať čo najviac lajkov. 

V statuse policajti zdôrazňujú, že tretiu vlnu pandémie ani plniace sa nemocnice si nevymysleli. "V tak kritickej situácii je nevyhnutné, aby polícia konala a podieľala sa na dohľade nad dodržiavaním mimoriadnych opatrení. Nosenie rúšok je to najmenej, čo občania môžu urobiť," apelujú na ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok