Kauza Vatileaks má ďalšiu obeť

TASR
10.11.2012 16:04

Vatikánsky súd usvedčil dnes počítačového technika Claudia Sciarpellettiho, pracujúceho pre Svätú stolicu, zo spoluúčasti na krádeži tajných pápežských dokumentov, za ktorú minulý mesiac odsúdili na 18 mesiacov väzenia pápežovho komorníka Paola Gabrieleho.

Kauza Vatileaks má ďalšiu obeť

Počítačového experta odsúdili za marenie výkonu spravodlivosti na dvojmesačný podmienečný trest, informovala agentúra Reuters. Claudio Sciarpelletti z úradu Štátneho sekretariátu sa mal pôvodne postaviť pred súd spolu s Gabrielem, no obžaloba usúdila, že jeho úloha v kauze známej aj pod názvom VatiLeaks je oproti Gabrielemu zanedbateľná. Napokon ho viny spod obžaloby za pomáhanie Gabrielemu súd zbavil, no uznal ho vinným z marenia výkonu spravodlivosti, pretože niekoľkokrát v priebehu vyšetrovania zmenil svoju výpoveď.

Sciarpelletti strávil počas celého procesu vyšetrovania jeden deň vo väzení, 25. mája 2012. Vtedy vatikánska polícia prehľadávala dom Paola Gabrieleho i pracovňu Sciarpellettiho, v ktorej našli obálku adresovanú pre Gabrieleho a s nápisom "súkromné". Gabriele sa počas ostro sledovaného procesu priznal ku krádeži tisícov strán dokumentov, napríklad o slobodomurároch a tajných službách, či interné dokumenty Svätej stolice.
Na pojednávaniach Gabriele vyhlasoval, že sa necíti byť vinný. Uviedol, že konal v záujme odhaľovania zla a korupcie vo Vatikáne. Svojím činom chcel "cirkev opäť postaviť na nohy". Toto jeho vyhlásenie dnes sudcovia komentovali ako prejav "obmedzenej intelektuálnej kapacity".

Ukradnuté dokumenty Gabriele skopíroval a odovzdal novinárovi Gianluigimu Nuzzimu, ktorý ich použil v knihe Sua santita (Jeho Svätosť). V nej odhalil intrigánstvo a nepriateľstvo v Rímskej kúrii, v prvom rade voči druhému mužovi Vatikánu kardinálovi Tarcisiovi Bertonemu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok