Dlhoročný konflikt má na svedomí tisíce detí. Bez väčšej pomoci to bude podľa OSN horšie

TA3 TASR
19.10.2021 14:50

Najmenej 10-tisíc detí zahynulo alebo utrpelo zranenia počas už sedem rokov trvajúceho konfliktu v Jemene, uviedol v utorok Detský fond OSN (UNICEF).

Dlhoročný konflikt má na svedomí tisíce detí. Bez väčšej pomoci to bude podľa OSN horšie
TASR/AP

"Konflikt v Jemene má ďalší hanebný míľnik: od začiatku bojov z marca 2015 tam bolo bolo zabitých alebo zmrzačených 10.000 detí. To sú priemerne štyri deti denne," uviedol hovorca UNICEF James Elder na brífingu v Ženeve, kde vyzval na ukončenie bojov v Jemene. A toto množstvo zahŕňa len tie detské obete, ktorých osud bol organizáciám známy – ale je tu nespočet ďalších, upozornil Elder.

"Na pokračovanie svojej život zachraňujúcej práce v Jemene potrebuje UNICEF naliehavo do polovice roku 2022 viac než 235 miliónov dolárov," dodal. V opačnom prípade bude organizácia nútená obmedziť alebo pozastaviť pomoc pre zraniteľné deti. "Financovanie je zásadné. Môžeme narysovať jasnú spojovnicu medzi podporou darcov a zachránenými životmi. Aj v prípade zvýšenia pomoci sa však vojna musí skončiť," vyhlásil.

"Na súčasnej úrovni financovania a bez ukončenia bojov sa UNICEF nedokáže dostať k všetkým týmto deťom. Neexistuje iný spôsob, ako to povedať: Bez väčšej medzinárodnej pomoci zomrie viac detí – detí, ktoré za túto krízu nie sú vôbec zodpovedné," upozornil Elder. Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní húsijskí vzbúrenci obsadili hlavné mesto Saná. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a vedie od roku 2015 vojenskú ofenzívu proti húsíom. V dôsledku konfliktu zahynuli desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok