Státisícom detí v Jemene hrozí smrť hladom, uviedol koordinátor OSN pre Jemen

TA3 TASR
11.10.2021 17:28

Takmer 400-tisíc deťom vo vojnou zmietanom Jemene hrozí smrť hladom. Po siedmich rokoch ozbrojeného konfliktu v krajine potrebuje pomoc 20 miliónov ľudí, teda dve tretiny obyvateľstva, uviedol v pondelok v Ženeve koordinátor Organizácie Spojených národov pre Jemen David Gressly.

Jemen chudobné deti 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Rozšírenie bojov zhoršilo situáciu pre nespočetné množstvo ľudí predovšetkým na juhu Jemenu. V tejto krajine na Arabskom polostrove zúri najhoršia humanitárna kríza na svete, povedal Gressly.

Jemenskí vzbúrenci z radov húsíov bojujú za nezávislosť a od roku 2014 obsadili rozsiahle časti krajiny, píše DPA. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami vedie od roku 2015 po boku medzinárodne uznanej jemenskej vlády vojenskú ofenzívu proti húsíom. Sunnitské islamské kráľovstvo vníma v šiitských húsíoch spojencov svojho odvekého nepriateľa, šiitského Iránu.

Gressly zároveň ocenil štedrú finančnú podporu Jemenu zo strany Nemecka, píše DPA. Napriek tomu sa k obyvateľom z humanitárnej podpory vypočítanej na 3,8 milióna dolárov dostalo zatiaľ iba 2,1 milióna (1,8 milióna eur), priblížil.

Existuje veľké úsilie o politické riešenie konfliktu, povedal Gressly. S obnovou krajiny však nemožno čakať do prímeria a svet nesmie dopustiť, aby vyrástla celá jedna generácia, ktorá nepozná nič iné, len konflikt, dodal. Vojna v Jemene si za uplynulých sedem rokov vyžiadala podľa odhadov desaťtisíce obetí. Milióny ľudí museli zo strachu o život opustiť svoje domovy. Podľa OSN ide o najhoršiu humanitárnu krízu v súčasnom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok