FOTO Po takmer 40 rokoch prichádza nová Duna, kultové sci-fi prinesie monumentálne scény

TA3
19.10.2021 12:53

Preniesť slávny sci-fi román Duna na filmové plátno sa pokúšal pred takmer 40 rokmi kultový režisér David Lynch. Už o pár dní budú môcť filmoví fanúšikovia posúdiť, ako sa s dielom Franka Herberta popasoval Denis Villeneuve.

FOTO Po takmer 40 rokoch prichádza nová Duna, kultové sci-fi prinesie monumentálne scény
Continental film

Dunu chcel sfilmovať už dávno

Režisér Denis Villeneuve má za sebou filmy ako Sicario, Unesené, Prvý kontakt či Blade Runner 2049, pokračovanie filmovej klasiky Ridleyho Scotta z roku 1982. Villeneuve si predstavoval, ako sfilmuje Dunu už v mladosti, keď bola pre neho veda rovnako pravdepodobnou kariérnou voľbou ako film. 

„Túto knihu som objavil už v mladosti. Pamätám si, ako ma úplne pohltila jej poézia, to, čo sa v nej píše o prírode. Hlavnou postavou Duny je príroda. Vtedy som ešte študoval vedu. Myslel som si, že sa stanem buď filmárom, alebo biológom. Spôsob, akým Frank Herbert vo svojej knihe pristupoval k ekológii, bol pre mňa úplne nový, široký a silný,“ vyjadril sa režisér.

Veľkou výzvou preňho bolo výtvarné stvárnenie filmu. „Na výtvarnej stránke sme veľa pracovali s Patriceom (Vermettom) a sústredili sa na tému osamotenia,“ hovorí Villeneuve. „Chcel som pretlmočiť dosah púšte na ľudskú dušu. Myslím si, že je to gigantické zrkadlo, čo odráža ľudskú povahu a obracia pohľad človeka k jeho podstate,“ vysvetlil.

Herecké osobnosti

Hlavnou postavou sci-fi diela je Paul Atreides, mladý muž s výnimočným darom, ktorému bol predurčený osud, akému nemôže celkom porozumieť. Hlavnej úlohy sa zhostil Timothée Chalamet. Jeho protivníka Jamisa hrá Babs Olusanmokun. Chani, ikonickú hrdinku Duny, stvárnila Zendaya.

Villeneuve, v súlade so svojimi sklonmi k veľkoleposti, obklopil svojich mladých hrdinov hereckými osobnosťami s hviezdnou aurou. Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Rebecca Fergusonová, Josh Brolin, Dave Bautista a Javier Bardem pomáhajú vyplniť svet, ktorý nám pripadá cudzí aj známy, nekonečný a blízky. Mnohí z hercov boli dlhoročnými fanúšikmi knihy, ale spoločným menovateľom všetkých bola túžba pracovať pred Villeneuvovou kamerou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok