Slovenskí vedci nie sú jediní. Aj šéfovi Inštitútu Roberta Kocha sa vyhrážajú smrťou

TA3 TASR
15.10.2021 12:29

Šéf Inštitútu Roberta Kocha, hlavného nemeckého orgánu na kontrolu chorôb, Lothar Wieler v piatok uviedol, že v súvislosti s pandémiou koronavírusu čelí početným vyhrážkam smrťou.

Slovenskí vedci nie sú jediní. Aj šéfovi Inštitútu Roberta Kocha sa vyhrážajú smrťou
TASR/DPA

"Želal by som si, aby bola situácia príjemnejšia, avšak ešte vždy dostávam vyhrážky," citovala agentúra DPA Wielerovo vyjadrenie pre noviny mediálnej skupiny Funke. 

Počet hrozieb podľa neho výrazne vzrastie vždy, keď je jeho meno spájané so zatváraním škôl či s tvrdeniami, že presadzuje lockdowny na úkor slobody obyvateľstva.  

"Tieto riziká mi však nebránia v plnení povinností. Pretože pokiaľ som zamestnancom tohto štátu, budem mu slúžiť zodpovedne," zdôraznil Wieler, ktorý vedie renomovaný Inštitút Roberta Kocha už od roku 2015. Predtým pôsobil ako profesor mikrobiológie na berlínskej Slobodnej univerzite.

Wieler sa pred novinármi vyjadroval v súvislosti s kontroverziami okolo údajov inštitútu o počte zaočkovaných ľudí v Nemecku. Inštitút Roberta Kocha totiž nedávno vyhlásil, že skutočný počet ľudí, čo dostali vakcínu proti covidu, je vyšší než sú oficiálne štatistiky, čo viedlo k búrlivej verejnej diskusii.

Útokom a vyhrážkam čelíme aj na Slovensku

Množstvo dezinformácií a antivaxerských kampaní spôsobuje, že vyhrážkam na adresu popredných vedcov či dokonca rôznym útokom na mobilné očkovacie tímy, čelíme aj na Slovensku. Krízový štáb v spolupráci s policajným prezidentom Štefanom Hamranom prijali opatrenia, aby mohli v prípade potreby zasiahnuť a takýmto útokom sa do budúcna vyvarovať. Prokurátor Maroš Žilinka dokonca uviedol, že páchateľom za tieto útoky hrozí vyššia trestná sadzba.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok