Nový šéf polície bude pravdepodobne ministrom vymenovaný bez výberového konania

TA3 TASR
18.10.2021 16:27

Nového policajného prezidenta vymenuje minister vnútra pravdepodobne bez výberového konania aj napriek tomu, že je už vyhlásené. Umožniť to má poslanecká novela zákona, o ktorej má parlament rokovať na októbrovej schôdzi.

Ministerstvo vnútra 1140px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. "Po schválení poslaneckej novely sa obsadenie funkcie prezidenta Policajného zboru predpokladá uskutočniť už v súlade s novou právnou úpravou vymenovaním na základe rozhodnutia ministra vnútra," uviedol rezort.

Poslanci v novele navrhujú upustiť pri menovaní policajného prezidenta od výberového konania a posilniť vplyv ministra vnútra. Ako skonštatovalo MV SR, ide o postup v súlade s programovým vyhlásením vlády.

Výberové konanie vypísalo ministerstvo vnútra 15. októbra na základe platného zákona o štátnej službe policajtov. Skonštatovalo, že vzhľadom na predložený poslanecký návrh ide o "kontraproduktívny postup". Lehoty spojené s uskutočnením výberového konania považuje za  poriadkové, ktorými nie je viazané.  

Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

Koaliční poslanci navrhli v novele zákona posilnenie kompetencií ministra vnútra. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale policajného prezidenta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka. Vedením polície bol dočasne poverený Štefan Hamran.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok