Slovensko v Dubaji predstavilo ďalšie vozidlo. Je ním vodíkový autobus

TA3/SZ
18.10.2021 17:00

Na výstave EXPO v Dubaji Slováci už predstavili koncept vodíkového superšportu Matador MH2. Teraz ho nasleduje vodíkový autobus, ktorý by mohol byť používaný v mestskej verejnej doprave

Slovensko v Dubaji predstavilo ďalšie vozidlo. Je ním vodíkový autobus
Strojnícka fakulta KE

Všetko nasvedčuje tomu, že Slovensko sa môže stať priekopníkom vývoja a využívania vodíkovej technológie vo veľkom. Nasvedčujú tomu aj plány ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý by chcel do konca volebného obdobia zaviesť vodíkovú verejnú dopravu aspoň v jednom slovenskom meste. Sulík taktiež poznamenal, že autobus je už v plne sériovom stave a môže byť nasadený už aj zajtra.

Vodíkový autobus TASR

Minister má predstavu, ktoré mestá prichádzajú do úvahy, no konkrétne mená nešpecifikoval. Malo by ísť o stredne veľké mesto, ktoré sa chystá v najbližšej dobe obmeniť vozový park autobusov. Taktiež však ale musí byť prejavený záujem zo strany daného mesta. Vodík by mal byť vyrábaný na mieste použitia autobusu.

Aktuálne prebytočný vyrobený prúd elektrárňami je spotrebovaný na ohrev ďalej nepoužiteľnej vody, čo je podľa ministra hlúposť. Preto by chcel v budúcim roku zaviesť na Slovensku elektrolyzér s výkonom 10 megawattov, ktorý by vyrobil vodík pre cca 8000 áut s ročným nájazdom cca 20 tisíc kilometrov.

Má vodík ako alternatívne palivo budúcnosť? Budeme jazdiť na vodíkových autobusoch a automobiloch? O tom sme si viac povedali s Jurajom Sinayom z košickej Technickej univerzity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok