Rusko hlási rekordný počet nových nakazených, za deň zomrelo takmer tisíc ľudí

TA3 TASR
18.10.2021 12:47

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku 34.325 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. V krajine sa tak vírusom SARS-CoV-2 od začiatku pandémie nakazilo už viac ako osem miliónov ľudí, informovala v pondelok agentúra TASS.

Nárast infikovaných v Moskve spôsobili podľa starostu zrejme nové varianty
TASR/AP

Hranica ôsmich miliónov

Najviac nových prípadov infekcií pribudlo v Moskve (6823) a Petrohrade (3097). V Rusku v súčasnosti evidujú 785.647 aktívnych prípadov. Za uplynulých 24 hodín sa vyliečilo 16.431 ľudí. Celkový počet nakazených v Rusku prvýkrát presiahol hranicu ôsmich miliónov - od začiatku pandémie sa tam koronavírusom nakazilo 8.027.012 ľudí. Už niekoľko dní po sebe pritom v Rusku hlásia rekordné denné počty nových prípadov.

Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v Rusku 998 úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Hranicu 1000 úmrtí za deň v krajine pritom prvýkrát prekročili len v sobotu, keď zomrelo 1002 ľudí. Celkovo v krajine od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s ochorením Covid-19 224.310 ľudí, čo je najviac spomedzi všetkých európskych krajín.

Skutočný počet obetí

Skutočný počet obetí však môže byť oveľa vyšší. Ruské úrady do štatistky totiž rátajú iba prípady, pri ktorých sa potvrdilo, že bol koronavírus hlavnou príčinou úmrtia. V rámci širšej definície úmrtí spájaných s nákazou koronavírusom zomrelo s covidom do konca augusta podľa ruského štatistického úradu Rosstat viac ako 400.000 ľudí.

Okrem malého počtu plne zaočkovaných osôb spôsobuje rýchle šírenie vírusu v Rusku i skutočnosť, že tam neprijali prísne protipandemické opatrenia. Kremeľ opätovné prijatie tvrdých obmedzení odmieta napriek tomu, že mieru zaočkovanosti v krajine nazval "neprijateľne" nízkou. 

Minulý týždeň vyhlásil, že miestni predstavitelia musia zaistiť, že "ekonomika bude naďalej fungovať". Moskva tiež tvrdí, že systém zdravotnej starostlivosti v krajine nie je "preťažený" a s narastajúcim počtom pacientov s covidom si dokáže poradiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok