Kamenický by zmrazil platy členom vlády. Matovič s tým nemá problém, ubral by aj poslancom

TA3 TASR
16.10.2021 13:42

Exminister financií Ladislav Kamenický volá po zmrazení platov členov vlády. Vicepremiér a minister financií Igor Matovič tvrdí, že s tým problém nemá a platy by zmrazil aj poslancom národnej rady.

Kamenický by zmrazil platy členom vlády. Matovič s tým nemá problém, ubral by aj poslancom
TASR/Pavel Neubauer

Názory si vymenili v diskusnej relácii rádia Slovensko Sobotné dialógy, ktorá sa niesla v duchu návrhu rozpočtu, ktorý tento týždeň schválila vláda.

Návrh rozpočtu čelil kritike

Kamenický kritizuje, že návrh rozpočtu na budúci rok nepočíta so zvyšovaním platov v štátnej správe. "Dávate veľkú nulu hasičom, policajtom, vojakom, celej verejnej správe. Oháňate sa zvyšovaním platov zdravotníkov na základe nejakého automatu, ktorý tam funguje, ale navyše im nedáte nič a učiteľom chcete dať vtedy, ak vás budú poslúchať vaši koaliční partneri," okomentoval Kamenický.

Matovič poprel, že by v rámci rokovaní o rozpočte išlo o vydieranie koaličných partnerov. Pripomenul, že ak chce štát niekam dať peniaze navyše, niekde inde zase treba tie peniaze ubrať, ide teda z jeho strany o volanie po zodpovednosti koaličných partnerov.

Kamenický povedal, že on by samotný rozpočet navrhol úplne inak. Medzi krokmi, ktoré by spravil inak ako Matovič, vymenoval aj zmrazenie platov členov vlády. "Napríklad v tomto roku, pán minister mal zmraziť platy celej vláde, doteraz to neurobil," zdôraznil exminister.

Matovič tento návrh okomentoval tak, že by s tým nemal najmenší problém. "A veľmi rád by som znížil aj platy poslancov, ktoré tuto pán Kamenický zvýšil o 1000 eur v čistom, súhlasil s tým ako minister financií," dodal Matovič s tým, že to považoval za mimoriadne nezodpovedné. Kamenického volanie po znižovaní platov preto považuje za farizejské. "Vtedy súhlasiť s absolútne neodôvodneným zvyšovaním mesačného platu poslancov o 1000 eur v čistom a teraz tu mudrovať," poznamenal Matovič.

Kamenický zareagoval, že platy poslancov boli za čias vlády Smeru-SD zmrazované niekoľko rokov. "Povedzte svojim pánom poslancom, nech si zmrazia platy a ja s tým nemám absolútne žiadny problém, nech sa páči," poznamenal Kamenický.

Exminister a súčasný minister financií sa počas diskusie zhodli na tom, že ten druhý nerozumie téme verejných financií. Kamenický sa domnieva, že rozpočet má naštudovaný lepšie než sám Matovič a chcel by sa baviť o podrobnostiach. Matovič zase tvrdí, že Kamenický bol najnezodpovednejším ministrom financií v Európskej únii, prehajdákal miliardy a teraz len mudruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok