Chrípka a pneumokoky počas pandémie nezmizli. Teraz je najvhodnejší čas pre vakcínu

TA3
18.10.2021 07:00

V čase pandémie covidu v povedomí verejnosti akoby ustupovali do úzadia iné choroby. Pritom aj vírus "obyčajnej" chrípky môže u niekoho vyvolať závažný stav. Odporúča sa preto očkovanie proti chrípke, pneumokokom aj covidu. Ako vakcíny fungujú a prečo sú užitočné? Rozprávali sme sa s Ľudmilou Kraus, riaditeľkou Odboru schvaľovacích činnosti VšZP, a s klinickým imunológom Milošom Jeseňákom.

Tretia dávka
TASR/AP

Naučiť imunitný systém brániť sa

Cieľom očkovania je naučiť imunitný systém brániť sa. Keď sa potom organizmus stretne s určitým patogénom, či je to vírus alebo baktéria, dokáže rýchlo a pohotovo reagovať. Vďaka vakcíne sme tak chránení pred závažným priebehom ochorenia či smrťou, vysvetlil klinický imunológ.

Odborníci momentálne odporúčajú očkovanie proti chrípke, pneumokokom a covidu. Kraus upozorňuje, že hoci je ešte stále v centre pozornosti ochorenie Covid-19, chrípka a pneumokoky nikam nezmizli. "Teraz je to najvhodnejšie obdobie, kedy môžeme začať očkovať. Všetky tri, covid, chrípka aj pneumokoky sú ochorenia, ktoré musíme mať pod kontrolou," upozornila lekárka s tým, že cesta ku kolektívnej imunite vedie cez zaočkovaných jednotlivcov.

Riziko pre astmatikov či cukrovkárov

Jeseňák upozorňuje, že chrípka je systémové ochorenie, nezasahuje len dýchací systém. Oproti covidu má kratšiu inkubačnú dobu, vďaka čomu pacient rýchlejšie pocíti príznaky a v ideálnom prípade ostane doma a nákazu nerozšíri ako pri covide. Nemôžeme sa však spoliehať, že chrípka je len chrípka. Jeseňák vysvetlil, že pri tomto ochorení treba rátať aj s komplikáciami. Chrípka môže zhoršiť chronické ochorenie, napríklad astmu. Môže ohroziť aj cukrovkárov či ľudí s vysokým krvným tlakom.

"Chrípka nie je len bežné ochorenie v podobe nejakého soplíka. Je to ochorenie, ktoré môže mať aj naozaj závažný priebeh. Samozrejme, máme vytipované rizikové skupiny, ktoré majú väčšiu pravdepodobnosť, že chrípka u nich bude prebiehať zložitejšie," uviedol imunológ. Medzi tieto skupiny patria okrem chronických pacientov aj malé deti, seniori či tehotné ženy.

Chrípka sa mení

Pri chrípke je problémom aj fakt, že sa každý rok mení. Človek, ktorý ju prekoná, tak síce získa imunitu, ale na iný typ tohto ochorenia, ktorý sa objaví ďalšiu sezónu, imunita neplatí.

Vírusy chrípky, proti ktorým má byť vyvinutá vakcína, je potrebné nanovo vytipovať každý rok. "Po celom svete sú laboratóriá, ktoré skúmajú, ktorý z týchto vírusov by mal vzniknúť. Raz sa trafia absolútne, raz je to možno trochu menej," vysvetľuje lekárka. Doplnila, že situáciu ovplyvňuje aj to, že obdobia jesene a zimy, ktoré prajú chrípke, sú rozdielne pre južnú a severnú pologuľu.

Kraus zdôraznila, že v súvislosti s vakcínami by mal o pacientovi rozhodnúť jeho všeobecný lekár, ktorý pozná jeho stav a vie odhaliť aj prípadné riziká.

Celú reláciu Zdravie na TA3 si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok