Simulácia života na Marse. Astronauti skúšajú, ako by vyzeral pobyt na červenej planéte

TA3 ČTK
16.10.2021 11:00

V obrovskom kráteri v izraelskej Negevskej púšti sa začala simulácia života na Marse. Misie, ktorej súčasťou budú testy technického vybavenia a štúdium dopadu izolácie na správanie astronautov, sa zúčastní šesťčlenná skupina z Rakúska, Nemecka, Izraela, Portugalska, Holandska a Španielska.

Mars vrtuľník helikoptéra 1140 px
TASR/AP

Pandémia koronavírusu skomplikovala misiu

Rakúske vesmírne fórum v spolupráci s izraelskou vesmírnou agentúrou vybudovalo prototyp základne, ktorá by slúžila astronautom na červenej planéte. Nachádza sa v 500 metrov hlbokom a 40 kilometrov širokom kráteri Machteš Ramon v Negevskej púšti na juhu Izraela. Misia s názvom Amadee-20 bola pôvodne plánovaná na minulý rok, kvôli pandémii ochorenia Covid-19 bola odložená.

Kráter a kamenistá púšť vzhľadom pripomínajú krajinu na Marse. Evidentný rozdiel je v teplote. "Tu máme teploty medzi 25 a 30 stupňami. Na Marse je mínus 60 stupňov a v atmosfére sa nedá dýchať," poznamenal Rakúšan Gernot Grömer, ktorý na misiu dohliada.

Skupina šiestich "analógových astronautov", čo je výraz používaný na pomenovanie ľudí, ktorí na Zemi simulujú podmienky dlhej misie vo vesmíre, v tejto stanici bude žiť odrezaná od okolitého sveta do konca októbra. Von budú môcť ísť len v skafandroch, ako keby boli na Marse.

Museli absolvovať náročné testy

"Je to splnený sen," poznamenal Izraelčan Alon Tenter. "Pracujeme na tom už niekoľko rokov a som veľmi rád, že som tu," povedal agentúre AFP. 

Celá skupina je tvorená z dobrovoľníkov. Museli však uspieť v náročných testoch fyzickej a psychickej odolnosti. Pri misii spravia niekoľko testov. Testovať budú prototyp dronu, ktorý pracuje bez GPS a vykonávať sa budú aj skúšky automatizovaných vozidiel, ktoré poháňa veterná a slnečná energia a majú slúžiť k zmapovaniu okolitého terénu. Cieľom misie bude aj študovať ľudské správanie a dopad izolácie na astronautov. 

"Súdržnosť skupiny a ich schopnosť spolupracovať bude pre prežitie na Marse kľúčová," poznamenal Grömer. "Je to ako manželstvo, ale s tým rozdielom, že z manželstva môžete odísť, ale na Marse nie," dodal. 

Astronauti majú skromné podmienky

Medzi účastníkmi je aj jedna žena, Nemka Anika Mehlisová. "Otec ma ako malú brával do múzea vesmíru," povedala. "Keď som zistila, že fórum hľadá analógových astronautov, povedala som si, že sa musím prihlásiť," dodala.

Rakúske vesmírne fórum, ktoré je súkromnou organizáciou a je tvorené leteckými špecialistami, zorganizovalo 12 podobných misií, naposledy v Ománe, v roku 2018. Na zriadenie základov poháňaných solárnou energiou spolupracovalo s izraelským výskumným centrom D-MARS.

Podmienky vo vnútri kapsule sú skromné, astronauti majú k dispozícií malú kuchyňu a postele, väčšina základne je určená pre vedecké experimenty. Ich výsledky by sa jedného dňa mohli ukázať ako kľúčové, keďže americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce v priebehu rokov 2030 až 2040 dostať ľudskú posádku na Mars a späť.

Problémom môžu byť pozemské baktérie

Mehlisová, ktorá študovala mikrobiológiu, sa bude zaoberať tým, čo by sa stalo v prípade zavlečenia pozemských baktérií na Mars, čo by predstavovalo riziko vyhladenia akéhokoľvek potencionálneho života na červenej planéte. "Bol by to obrovský problém," poznamenala s tým, že táto otázka je jednou z hlavných výziev dobývania vesmíru.

"Čo tu robíme, je príprava veľkej misie, najväčšej cesty, ktorú naša spoločnosť kedy podnikla, keďže Mars a Zem sú od seba 380-miliónov kilometrov v najvzdialenejšom bode," uviedol Grömer. "Domnievam sa, že prvý človek, ktorý bude kráčať na Marse, sa už narodil," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok