Popov, Duško Popov. Skutočný James Bond bol Srb, všetko ostatné takmer sedí

TA3
17.10.2021 07:00

Len nedávno do kín dorazil najnovší film o Jamesovi Bondovi, neporaziteľnom a neodolateľnom britskom agentovi. Ako predobraz pre romány Iana Fleminga však poslúžila skutočná osobnosť. Ide o britského dvojitého agenta Duška Popova, srbského playboya, ktorý si počas 2. svetovej vojny užíval extravagantný životný štýl a slúžil Britom, Nemcom aj americkej FBI.

Popov, Duško Popov. Skutočný James Bond bol Srb, všetko ostatné takmer sedí
TASR/AP

Päť jazykov, vedomosti a slabosť pre ženy

Skôr, než sa autor bondoviek Ian Fleming preslávil ako spisovateľ, slúžil ako pobočník šéfa tajnej služby v britskom námorníctve počas vojny. Na Flemingove inšpirácie a historické reálie sa bližšie pozrel spisovateľ Larry Loftis, ktorý v knihe Do levej papule (Into the Lion's Mouth: The True Story of Dusko Popov) skúmal muža, ktorý bol predlohou Jamesa Bonda. Loftis popisuje špionážne akcie aj osoný život extravagantného Srba. Píše o tom portál USA Today.

Popova poslala rodina do Nemecka, kde mal nadobudnúť kvalitné vzdelanie. Doktorát z práva na univerzite vo Freiburgu si stihol urobiť skôr, ako ho vyhostili z Nemecka za to, ako sa vyjadroval o tretej ríši. Popov bral nebezpečenstvo ako výzvu a čoskoro si ho najala britská tajná služba kvôli jeho bystrým inštinktom, intuícii ale aj bezohľadnosti.

Popov bol očarujúci, inteligentný, odvážny a vedel zvádzať ženy. Ovládal päť jazykov, mal rozsiahle znalosti o histórii, ale aj o víne a whisky. Jazdil na drahých automobiloch, často hazardoval a míňal veľa peňazí na dámy, ktoré ho považovali za neodolateľného.

Briti, Nemci, USA

Popovove virtuózne schopnosti však lákali aj nacistov. Briti najskôr Popova nechali uskutočniť krádež v rámci programu prania špinavých peňazí. V auguste 1941 bol Fleming, ktorý pôsobil ako pobočník, poverený ochranou britských finančných investícií. V Portugalsku pritom narazil na Popova, ktorý naňho urobil dojem v kasíne Estoril. Práve tento zážitok inšpiroval bondovku Casino Royale.

V tom čase poveril nemecký Abwehr Popova vybudovaním špionážnej siete v USA. Popov mal okrem iného zhromaždiť informácie o obranných zariadeniach v Pearl Harbor. Briti Popova požičali americkej FBI, pretože riaditeľ tejto inštitúcie John Edgar Hoover si myslel, že by im mohol poslúžiť pri odstraňovaní nemeckých špiónov.

Duško Popov wikipedia/commons

Udalosti okolo Pearl Harbor

Popov odišiel do USA vyzbrojený informáciou, že Nemci zhromažďujú údaje o Pearl Harbor v mene Japoncov a v prístave sa chystá útok. Hoover, ktorému sa nepáčil Popovov životný štýl, štyri mesiace pred ničivým útokom ignoroval špiónove varovanie. Britská rozviedka neskôr odtajnila dokument, ktorý opisuje tieto udalosti.

Popov bol sklamaný, že FBI nebrala vážne jeho varovania o Pearl Harbore. V tom čase sa pravidelne stretával s francúzskou herečkou a hollywoodskou hviezdou Simone Simon, s ktorou sa už poznal z Paríža. Správy o útoku na Pearl Harbor zastihli Popova na ceste z Južnej Ameriky. Abwehr nedostal od Popova žiadne informácie už niekoľko týždňov a začal byť podozrievavý.

Keď Popov dorazil do Lisabonu, Nemci ho vypočúvali, špión sa však nenechal rozhodiť. O dva dni neskôr Briti dekódovali správu Abwehru, že Popovovi sa dá aj naďalej veriť. 

Invázia v Normandii

Dvojitý agent využil dôveru nacistov, aby odlákal ich pozornosť od Normandie. Nemcov informoval, že inváziu dňa D povedie generál George Patton a uskutoční sa v Doveri. Nacisti tak ostali v Normandii 6. júna 1944 zraniteľní. Napriek tomu, že Nemci mali o špiónovej aktivite určité podozrenia, Popov zo všetkého vyviazol. Nebol však z ocele a už na začiatku tridsiatky ho postihol žalúdočný vred.

Hovorí sa, že Fleming vytvoril svoju postavu na základe 14 rôznych osôb, ale najdôležitejším z nich bol Duško Popov. Tvrdí to aj časopis Publisher’s Weekly, ktorý uviedol, že tento očarujúci, fascinujúci mladý juhoslovanský playboy slúžil ako vzor pre Flemingovu postavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok