Doprajte pokožke vitamín C. Chráni pred slnkom, redukuje pigmentové škvrny a vrásky

TA3/zm
15.10.2021 16:00

Keď sa povie vitamín C, väčšine z nás napadnú citrusové plody a imunita. No v kontexte starostlivosti o pokožku dokáže byť céčko rovnako prínosné. Prečo by ste mali používať kozmetiku s jeho obsahom práve na jeseň?

Doprajte pokožke vitamín C. Chráni pred slnkom, redukuje pigmentové škvrny a vrásky
Pexels/Mikhail Nilov

Vitamín C je tiež známy ako kyselina askorbová a ide o vo vode rozpustný antioxidant, ktorý dokáže bojovať proti voľným radikálom. Vďaka tomu podporuje zdravie každej jednej kožnej bunky, takže bráni aj predčasnému starnutiu a pleť zanecháva krásne sviežu a šťavnatú. 

Céčko pre pleť

Prirodzene dostávame vitamín C do tela aj stravou, pre zrelšiu pokožku to však nie je dostatočné množstvo. Navyše, aplikácia priamo na pleť prenikne do buniek na tvári oveľa rýchlejšie, ako keď si má koža čerpať vitamíny z jedla.

V koži má tento antioxidant niekoľko funkcií vrátane toho, že hrá úlohu pri produkcii kolagénu a zlepšuje hyperpigmentáciu. Na jeseň, kedy dostávala v lete pokožka zabrať slnečnými lúčmi, je teda ideálne obdobie, aby ste ho zaradili do svojej kozmetickej rutiny.

Vitamín C Pexels/Karolina Grabowska

Vitamín C nie je SPF

Mnoho žien si prečíta, že vitamín C chráni pokožku pred slnečnými lúčmi a automaticky vyhodnotia, že je náhradou za SPF faktor. Nie je to však pravda. Céčko a opaľovacie krémy, ktoré by ste mali používať aj po lete, skrátka celoročne, sa výborne dopĺňajú, ale každé z nich má svoju úlohu. Jedno druhé nenahrádza. Inými slovami, opaľovací krém odráža ultrafialové lúče a céčko robí prirodzenú bariéru na pokožke ako antioxidant, aby slnko neprenikalo do hlbších vrstiev pokožky.

Na pigmentové škvrny

Častým jesenným kožným problémom sú aj spomínané pigmentové škvrny, s ktorými dokáže vitamín C  zatočiť. Je to známy rozjasňovač pokožky, ktorý bráni tvorbe melanínu v nej, a teda v konečnom dôsledku pomáha k tomu, aby tmavé škvrny vybledli. Výsledkom je rovnomernejší tón pleti, čo ocenia aj dámy, ktoré hyperpigmentáciou netrpia.

Anti-age bojovník

Céčko môžu používať vštky vekové kategórie, ale čím zrelšia pleť, tým viac si ho vyžaduje. Naša pokožka je z kolagénu a elastínu, čo sú proteíny, ktoré jej dodávajú štruktúru a pružnosť. Ako starneme, ich produkcia a práve denná aplikácia vitamínu C ich pomáha udržiavať v pokožke a stimulovať ich produkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok