Abeceda kyselín v kozmetike: Viete, na čo slúžia AHA, BHA či PHA?

Abeceda kyselín v kozmetike: Viete, na čo slúžia AHA, BHA či PHA?
Zdroj foto: Pexels/Anete Lusina
Najznámejšia spomedzi kozmetických kyselín je bezpochyby hyalurónová, ktorú poznajú najmä dámy v strednom veku, keďže má skvelé anti-age účinky. Existuje však nespočetné množstvo ďalších, pre pleť prospešných kyselín. V ich skratkách sa však málokto vyzná.

Kyseliny sú doplnkovou starostlivosťou o pleť a zvyčajne sa nachádzajú nie v klasických denných či nočných krémoch, ale sérach. Umožňujú aktívnym látkam prenikať hlbšie do pokožky a cielia napríklad aj na konkrétny kožný problém. Preto si treba dobre vybrať a orientovať sa v skratkách, ktoré nám na prvý pohľad nič nehovoria.

AHA kyseliny

Pod touto skratkou sa skrýva alfa-hydroxy acid, čo je ovocná kyselina využívaná najmú na exfoliáciu pleti. Nemusí sa jednať o klasický mechanický peeling. Tieto kyseliny práveže dokážu enzymaticky rozpúšťať staré odumreté bunky na povrchu pokožky, čím zároveň vyrovnávajú tón pleti.

Spomaľujú tiež príznaky starnutia, zjemňujú jemné vrásky a sťahujú rozšírené póry.    

BHA kyseliny

Pod touto skratkou sa vlastne skrýva kyselina salicylová, ktorá sa používa pri redukcii akné, ale aj iných kožných problémoch ako sú ekzémy alebo lupienka. Je teda jasné, že po nej siahajú dámy s problematickou a mastnou pleťou.

Beta-hydroxylová kyselina je rozpustná v tukoch, preto sa s ňou najčastejšie môžete stretnúť v čistiacich géloch, peelingoch i maskách. Po jej aplikáciu nezabudnite pleť dobre hydratovať, nakoľko mimoriadne vysúša.

PHA kyseliny

Poly-hydroxy kyselina je vlastne v účinkoch spojením predchádzajúcich dvoch. Podobne ako AHA dokáže pokožku exfoliovať, no o niečo šetrnejšie, takže je vhodná aj pre citlivú pleť. S BHA má zas spoločné protizápalové účinky. Jej hlavnou výhodou však je, že posilňuje ochrannú lipidovú vrstvu na tvári, takže udržiava pleť hydratovanú a sviežu.

Mohlo by vás zaujímať

TOP videá