Čierny Peter a odpútanie pozornosti. Kaliňák vysvetľuje problémy obcí v tretej vlne

TA3 TASR
23.9.2021 07:00

Odborníci dlhodobo upozorňujú, že protipandemické opatrenia by mali byť lokálne a reagovať na situáciu v danom regióne. Tento prístup si osvojil konečne aj štát. Má to len jeden háčik. Výkon rozhodnutia, teda nepopulárnych opatrení, ako napríklad zákaz nočného vychádzania, prehodil štát na plecia obciam.

koronavírus testovanie Bratislava 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Lengvarského sporná tlačovka

Samosprávy pri boji s pandémiou podali pomocnú ruku štátu vo viacerých momentoch. Organizovali plošné testovania a boli nápomocné, aj keď bolo treba pomôcť ľuďom existenčne ohrozeným opatreniami. Na druhej strane, žiadny starosta netúži rok pred komunálnymi voľbami robiť "zlého policajta" vo vlastnej dedine. Na dianie v obciach v súvislosti s Covid automatom sme sa pozreli s Michalom Kaliňákom, riaditeľom ústrednej kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

"Štát by mal v tejto chvíli poďakovať mestám a obciam, že nešli do všeobecne záväzných nariadení, ktoré by obmedzovali pohyb ľudí, regulovali otváracie hodiny, alebo zakazovali hromadné podujatia," vyjadril sa kaliňák. 

Pripomenul, že podľa vyhlásenia ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sa kvôli štyrom zafarbeným okresom nebude vyhlasovať núdzový stav. Regionálni hygienici majú podľa ministra spolupracovať so starostami a primátormi na všeobecne záväzných nariadeniach v jednotlivých regiónoch. 

Samosprávam chýba opora v zákone

"Problém je však v tom, že minister zdravotníctva nemá titul na to, aby povedal, aké všeobecne záväzné nariadenie má zastupiteľstvo prijať," povedal Kaliňák s tým, že všeobecne záväzné nariadenie je vlastne ústavný zákon, lebo ho prijímajú tri pätiny poslancov. Samosprávam tak chýba opora v zákone. Podľa Kaliňáka mal Lengvarskému vysvetliť minister vnútra, "že nie je možné, aby samosprávy prijímali všeobecne záväzné nariadenia na základe tlačoviek". Rovnako mala na problém upozorniť generálna prokuratúra, myslí si Kaliňák.

"Už na jar sme predsa vedeli, že príde tretia vlna. Nám nič nebránilo ísť do elegantných riešení," konštatoval Kaliňák. Myslí si, že na určenie pravidiel pre regióny zasiahnuté pandémiou postačovalo nariadenie vlády, "ktoré má právnu silu, a nie všeobecne záväzné nariadenie, ktoré nemá oporu v zákone pri takomto riešení covidu". Ak by teda samosprávy konali v súlade s ministrom zdravotníctva, mali by podľa Kaliňáka problém s prokuratúrou a rovnako by mal problém aj Lengvarský.

Zaskočení predvídateľnými situáciami

Navyše, v praxi by podľa Kaliňáka mohla nastať situácia, keď mestská polícia nebude mať kapacitu kontrolovať dodržiavanie nariadení a po meste či dedine by chodil starosta, ktorý by sledoval, kto je a kto nie je doma a či sú prevádzky otvorené. "Na konci dňa vlastne zistíme, že je to len tlačenie starostov a primátorov k tomu, aby dostali čierneho Petra rok pred voľbami, aby robili strážnych psov preto, lebo samotný systém nebol nastavený správne," kritizuje Kaliňák.

Podľa Kaliňáka už nie je cieľom riešiť problémy s narastajúcim a nekontrolovaným počtom nakazených koronavírusom, ale odpútať pozornosť a vytvoriť tak novú konfliktnú líniu: starostovia, poslanci, primátori verzus vlastní občania. "Toto nemá absolútne nič spoločné s problémom, ktorý je veľký, ktorý nastal a na ktorý sme sa mali pripraviť už v čase, keď sme prvýkrát začali skloňovať to, že tretia vlna príde," povedal Kaliňák s tým, že sme opäť raz ostali zaskočení predvídateľnými situáciami.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok