Zomrel bývalý riaditeľ jadrovej elektrárne v Černobyle. Riadil ju v čase havárie

TA3 TASR
13.10.2021 21:52

Vo veku 85 rokov zomrel v stredu bývalý riaditeľ jadrovej elektrárne v Černobyle Viktor Briuchanov, ktorý elektráreň riadil v čase jej havárie v roku 1986. Príčina jeho smrti nie je známa, informoval spravodajský portál rbc.ru.

Ukrajina Černobyľ Pripiať 1140 px
TASR/AP

O smrti Briuchanova informovala na sociálnej sieti Facebook spravodajská služba černobyľskej jadrovej elektrárne. "Dnes vo veku 85 rokov zomrel prvý riaditeľ černobyľskej jadrovej elektrárne Viktor Briuchanov. Kolektív a administrácia podniku vyjadrujú hlbokú sústrasť rodine a priateľom zosnulého," píše v príspevku černobyľská jadrová elektráreň.

Viktor Briuchanov sa narodil 1. decembra 1935 v metropole Uzbekistane v Taškente. Riaditeľom elektrárne v Černobyle sa stal v roku 1970. Najskôr riadil výstavbu tohto zariadenia a neskôr jeho prevádzku. Po havárii v roku 1986 ho z funkcie riaditeľa odvolali.

Bezprostredne po havárii sa Briuchanov pred sovietskymi mocnosťami snažil utajiť vážnosť incidentu, čo dokazuje aj vôbec prvá správa o havárii z 26. apríla 1986, ktorú Briuchanov sovietskej vláde odoslal, píše rbc.ru. Správu, ktorá bol označená ako "tajná", zverejnila ukrajinská tajná služba v apríli tohto roku. Briuchanov v nej píše, že situácia je v priľahlých obývaných oblastiach normálna a úroveň radiácie sa kontroluje.

Briuchanov neskôr spolupracoval na likvidácii havárie v Čiernobyle. V roku 1988 mu udelili desaťročný trest odňatia slobody po tom, ako bol uznaný za vinného z porušenia bezpečnostných predpisov. Sovietska vyšetrovacia komisia totiž určila, že príčinou výbuchu jadrového reaktor bolo hrubé narušenie pravidiel prevádzky jadrovej elektrárne zo strany jej zamestnancov. Briuchanova však z väzby prepustili už v roku 1991. Posledné roky svojho života prežil v Kyjeve.

Výbuch v černobyľskej jadrovej elektrárne nastal v noci 26. apríla 1986. Havária zasiahla niekoľko regiónov Ukrajiny, Ruska a Bieloruska. Zo zóny okolo elektrárne, ktorá je dodnes neobývaná, evakuovali 115-tisíc udí. Na likvidácii havárie sa podieľalo asi 600-tisíc ľudí, pričom až 165-tisíc z nich zostalo v dôsledku radiácie invalidmi. Krátko po nešťastí zomreli desaťtisíce ľudí. V roku 2019 natočila televízna stanica HBO úspešný seriál, ktorý zachytával haváriu tejto elektrárne, ako aj niektoré udalosti, ktoré po nej nasledovali. Rolu Briuchanova v tomto seriáli stvárnil britský herec Con O’Neill.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok