Nemám zásadné výhrady k rozsudku nad Štefanom Ághom, tvrdí Šanta

TA3 TASR
12.10.2021 17:10

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta nemá zásadné výhrady voči utorkovému verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý Štefana Ágha v kauze falšovania zmeniek TV Markíza odsúdil na 13-ročný trest.

rg
TASR – Jakub Kotian

"Dalo by sa povedať, že sme v troch štvrtinách víťazného ťaženia, takže nás čaká ešte pravdepodobne rozhodovanie na Najvyššom súde SR, keďže sa dá predpokladať, že obžalovaný odvolanie podá. Ja však verím, že tento boj bude víťazný až do úplného konca. Nemám zásadné výhrady voči tomuto rozsudku, teda ani voči trestu, hoci je to trest o rok nižší, ako som navrhoval, ale myslím si, že je akceptovateľný," uviedol médiám prokurátor po opustení súdnej miestnosti.

Myslí si, že odôvodnenie verdiktu v stručnej prezentácii bolo v zhode s jeho záverečnou rečou. "To znamená, že súd poukázal na znalecké dokazovanie, ktoré v tomto prípade vyznelo ešte jednoznačnejšie ako v prípade odsúdeného Mariana Kočnera a Pavla Ruska. Rovnako súd poukázal na výpovede, ktoré vyzneli negatívne, to znamená, že skutočne tie zmenky nikto nikdy nevidel, nepočul o nich, objavili sa až v rokoch 2016. Takže aj v tomto smere moja záverečná reč a odôvodnenie boli totožné," dodal Šanta.

Markíza je s verdiktom spokojná

Spoločnosť Markíza-Slovakia, spol. s r. o., je spokojná s utorkovým rozhodnutím ŠTS. "Tento verdikt je pozitívnym signálom pre tých, ktorí veria v spravodlivosť. Je zrejmé, že tí, ktorí páchajú trestnú činnosť, musia znášať dôsledky svojich rozhodnutí a čeliť spravodlivosti. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy 'našich ľudí' a ich prisluhovačov už nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku. Ukazuje sa, že nezávislé a nestranné súdnictvo zjavne dokáže chrániť zákonnosť a spravodlivosť na Slovensku," uviedla vedúca právneho oddelenia televízie Markíza Lucia Tandlich.

"Aj keď to dnes pôsobí ako naivný pokus, zdá sa, že s podporou skorumpovaných úradníkov, policajtov a sudcov, ktorí kryli Kočnerovi chrbát v roku 2016, mohol tento podvod spočiatku vyzerať ako jednoduchá akcia na obohatenie sa na cudzí úkor. Vítame preto rozhodnutie súdu, ktoré je v súlade s predchádzajúcim verdiktom v kauze zmenky v prípade Kočnera a Ruska. Je to malý, ale dôležitý míľnik na ceste k spravodlivej spoločnosti, ktorá netoleruje trestnú činnosť," zdôraznil právnik televízie Markíza Tomáš Kamenec. Ten vníma rozhodnutie ŠTS ako logický výsledok kauzy falšovania zmeniek.

Štefan Ágh by si mal spomínaný trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaný ani jeho obhajca Štefan Neszméry sa na vyhlásení verdiktu nezúčastnili.

Obhajca sa k výške trestu nevyjadril

"K rozhodnutiu súdu sa momentálne vyjadrovať nebudem, pretože nepoznám odôvodnenie výšky trestu. Takisto nie som oprávnený sa k tomuto rozsudku nejako bližšie vyjadrovať, pretože mi na to klient nedal súhlas," uviedol obhajca Neszméry, ktorý mal v utorok kolíziu viacerých pojednávaní. Zároveň súd obžalovanému uložil peňažitý trest vo výške 5-tisíc eur a ochranný dohľad. Pokiaľ by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest v rozmedzí piatich mesiacov väzenia. Súd ho uznal za vinného z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok