Macron chce späť líderstvo v oblasti inovácií, do obnovy priemyslu investuje 30 miliárd

TA3 TASR
12.10.2021 14:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok oznámil plán na obnovu priemyslu v hodnote 30 miliárd eur. Vyhlásil, že krajina by mala získať späť svoju pozíciu globálneho lídra v oblasti inovácií.

Macron mimoriadne zvolal pre špionážnu kauzu Pegasus bezpečnostnú radu štátu
TASR/AP

Macron vo svojom prejave v Elyzejskom paláci, šesť mesiacov pred prezidentskými voľbami a mesiac pred samitom OSN o klíme, povedal, že Francúzsko prijalo kľúčové rozhodnutia „o 15 - 20 rokov neskôr ako niektorí naši európski susedia“. A teraz potrebuje, aby „sa opäť stalo krajinou inovácií a výskumu“. Povedal to publiku, v ktorom boli šéfovia firiem aj študenti univerzít.

Francúzsko sa podľa neho potrebuje vrátiť k cyklu, ktorý pozostáva z „inovácií, výroby a exportu a k tomuto spôsobu financovania svojho sociálneho modelu“. V nasledujúcej dekáde sa Francúzsko posnaží stať sa globálnym lídrom v oblasti zeleného vodíka a dostať na cesty dva milióny elektrických alebo hybridných automobilov.

Macron dodal, že Francúzsko do roku 2030 investuje tiež 1 miliardu eur do inovácií v oblasti výroby atómovej energie, a to predovšetkým do konštrukcie malých jadrových reaktorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok