Mladíka, ktorý hodil do Macrona vajce, hospitalizovali na psychiatrii

TA3 TASR
28.9.2021 16:31

Mladého muža, ktorý v pondelok v Lyone hodil vajce do francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, bol po zatknutí hospitalizovaný v psychiatrickom zariadení, oznámila v utorok lyonská prokuratúra.

Mladíka, ktorý hodil do Macrona vajce, hospitalizovali na psychiatrii
TASR/AP

Mladík, 19-ročný študent, bol po čine umiestnený do cely policajného zaistenia. Na žiadosť štátneho zástupcu v Lyone sa podrobil psychiatrickému vyšetreniu. To vyústilo do záveru, že rozlišovacie schopnosti mladého muža sú obmedzené. Následne bol prijatý do psychiatrického centra Vinatier v Lyone. Mladík doteraz nemal problémy s políciou a momentálne je ňou vyšetrovaný pre podozrenie z úmyselného násilia voči nositeľovi verejnej moci.

Prezidenta Macrona v pondelok, počas návštevy  Medzinárodného veľtrhu stravovania, hotelierstva a stravovania (SIRHA) v Lyone, zasiahlo do pleca vajce, ktoré doň z davu hodil spomínaný mladý muž. Páchateľa okamžite odviedli do inej miestnosti a nasadili mu putá. "Ak mi chce niečo povedať, nech príde," vyhlásil Macron v reakcii na incident a žiadal, aby útočníka priviedli späť, lebo - podľa médií - zjavne chcel porozumieť motivácii útočníka, ktorý hádžuc vajce skríkol: "Nech žije revolúcia!".

V júni dal Macronovi facku istý muž, keď sa prezident práve zdravil s verejnosťou v malom meste Tain-l’Hermitage na juhovýchode Francúzska. Macron vtedy reagoval, že bude "naďalej chodiť všade", napriek takýmto prejavom "hlúposti a násilia, ktoré sú v demokracii neakceptovateľné". Macrona vtedy podporili politici z celého politického spektra. Už dva dni po tomto incidente bol jeho páchateľ, mladý nezamestnaný poberajúci sociálne dávky, odsúdený na štyri mesiace väzenia. Z väzenia ho prepustili 21. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok