Zatkli prvú osobu, ktorá sa mala podieľať na korupčnej kauze exkancelára Kurza

TA3 TASR
12.10.2021 14:41

Rakúska polícia zadržala v utorok prvú osobu v korupčnej kauze, ktorá viedla k odstúpeniu kancelára Sebastiana Kurza z funkcie.

Sebastian Kurz 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ako informoval denník Der Standard, ide o zakladateľku prieskumnej agentúry Research Affairs, podozrivú z toho, že z harddisku svojho počítača krátko pred minulotýždňovou raziou vymazala údaje, ktoré by mohli poslúžiť ako dôkazy vo vyšetrovaní. 

Prokuratúra odmietla zatknutie tejto ženy – ktorú stanica ORF identifikovala ako Sabine Beinschabovú – komentovať z dôvodu "prebiehajúceho vyšetrovania". Podľa informácií rakúskeho periodika čelí obvineniam v rámci aféry týkajúcej sa Kurzovej vládnej Rakúskej ľudovej strany. Údajne sa totiž podieľala na sprenevere a úplatkárstve, keď dala, ako tvrdí prokuratúra, zhotoviť prieskumy verejnej mienky v prospech Kurza a vystavila za ne i falošné faktúry.

Rakúska protikorupčná prokuratúra vykonala minulú stredu viacero prehliadok v sídle Rakúskej ľudovej strany, v úrade teraz už bývalého kancelára Kurza i na ministerstve financií. Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli prostredníctvom korupčných zmlúv v rokoch 2016–2018 použité na zaistenie pozitívneho obrazu o Rakúskej ľudovej strane v bulvárnych novinách. Platby za zverejnenie zmanipulovaných prieskumov mala dostať mediálna spoločnosť Österreich.

Zakázka za 62-tisíc eur

Ako vyplýva z vyšetrovania Rakúskej protikorupčnej prokuratúry, Beinschabová o prieskumoch pred voľbami do Národnej rady (parlamentu), ktoré sa konali na jeseň 2017, detailne komunikovala s vtedajším generálnym tajomníkom rezortu financií Thomasom Schmidom. Verejnoprávna stanica ORF približuje, že Schmid si u Beinschabovej v auguste 2017 objednal prieskum týkajúci sa ešte nerozhodnutých voličov a bezprostredne potom dostala z ministerstva financií i zákazku na výskum na tému boja proti podvodom v hodnote takmer 62-tisíc eur.

Prokuratúra v tejto veci vyšetruje okrem Kurza a zatknutej zamestnankyne aj osem ďalších osôb a tri združenia. Bývalý kancelár Kurz všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že nie sú pravdivé. Akúkoľvek vinu, čo sa týka realizácie a zverejnenia spomenutých prieskumov popiera i spoločnosť Österreich.

Kurz sa v roku 2017 vo veku 31 rokov stal najmladším demokraticky zvoleným lídrom krajiny. Svoju demisiou ohlásil v sobotu pod nátlakom opozície i svojho koaličného partnera strany Zelených. Z funkcie ho v pondelok oficiálne uvoľnil prezident Alexander Van der Bellen, ktorý zároveň vymenoval za nového kancelára Alexandra Schallenberga, ktorý dovtedy zastával funkciu šéfa diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok