Kurz odstúpil z funkcie. Podľa prokuratúry je podozrivý v prípade korupcie

TA3 TASR
9.10.2021 19:57

Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz odstupuje z funkcie. Konzervatívny politik to oznámil v sobotu večer po tom, ako ho prokuratúra označila za podozrivého v prípade vyšetrovania korupcie.

Kurz sa podľa vlastných slov presunie na post šéfa poslaneckého klubu svojej Rakúskej ľudovej strany, pričom za svojho nástupcu navrhuje ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga.

Kancelár sa dostal pod tlak na rezignáciu zo strany opozície i koaličných zelených po stredajšom oznámení protikorupčnej prokuratúry, že vyšetruje Kurza a deväť ďalších osôb a tri združenia. Preveruje podozrenia, že od apríla 2016 boli peniaze rezortu financií využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničných vecí. Sám Kurz v sobotu zdôraznil, že jeho odstúpenie neznamená priznanie viny. Obvinenia voči svojej osobe opätovne označil za nepodložené s tým, že sa voči nim bude obhajovať.

Rezignáciu odôvodnil tým, že chce zabrániť mesiacom chaosu a patovej situácie: "Moja krajina je mi dôležitejšia ako moja osoba," vyhlásil. Kurzovi hrozilo, že mu poslanci budúci utorok na mimoriadnom zasadnutí Národnej rady vyslovia nedôveru na návrh opozície, ak by sa k nej pridali aj zelení. Tí označili za možné pokračovať vo vládnej koalícii len v prípade, ak ÖVP vymení kancelára za iného politika s "bezúhonnou" povesťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok