Sulíkovci navrhujú pri novele o rozpočtovej zodpovednosti kompromis, chcú výdavkové limity

TA3 TASR
12.10.2021 14:25

Koaličná SaS navrhuje pri rokovaniach o novele ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti kompromis. Spočíva v tom, aby sa prijali len výdavkové limity a následne by pokračovala diskusia o zavedení daňovej brzdy, ktorú presadzuje SaS. Uviedol to predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič.

SaS
TASR/Jakub Kotian

Strana navrhuje, aby sa prijala len akási čiastočná novela zákona o rozpočtovej zodpovednosti, v rámci ktorej by sa zaviedli výdavkové limity. Tie sú totiž jedným z míľnikov plánu obnovy. "Najprv urobme to, čo vyžaduje plán obnovy, a potom pokračujme ďalej v rokovaniach," naznačil Viskupič s tým, že cieľom SaS je vo finále daňová brzda.

Ak by sa však mala prijímať plná verzia novely zákona o rozpočtovej zodpovednosti vrátane úpravy dlhovej brzdy, SaS trvá na tom, aby v takom prípade bola do návrhu zapracovaná aj daňová brzda. Viskupič zdôraznil, že deficity sa nemôžu riešiť neustálym zvyšovaním daňovo-odvodového zaťaženia Slovenska.

Vláda schválila 30. septembra 2020 návrh novely ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorým by sa okrem iného zaviedli záväzné limity verejných výdavkov. Novelu zákona parlament síce posunul do druhého čítania, zatiaľ ju však neschválil. Právna norma sa totiž viackrát presúvala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok