Abeceda krémov: Poznáte rozdiel medzi BB a CC prípravkami, ktoré nahradia aj mejkap?

TA3/zm
1.7.2021 08:00

Sľubujú všetko v jednej malej tube! Krémy s označením BB či CC nahrádzajú mejkap, no ponúkajú ešte niečo viac ako len krytie.

Abeceda krémov: Poznáte rozdiel medzi BB a CC prípravkami, ktoré nahradia aj mejkap?
Pexels/Ron Lach

Podkladová báza, hydratácia, ochrana s SPF faktorom a mejkap v jednom. To sú v skratke krémy, ktoré majú označenie BB či CC a stali sa pred pár rokmi veľmi populárnymi najmä preto, že ženám šetria čas a nemusia si na tvár nanášať niekoľko prípravkov po sebe. Spoznajte, čo sa skrýva za týmito skratkami, aby ste si vedeli vybrať to najvhodnejšie pre vašu pleť.

BB krém

Pod touto skratkou sa schováva výraz Blemish balm, čo znamená krycí balzam. Prvý BB krém sa na trhu objavil už v šesťdesiatych rokoch, kedy ho vynašla doktorka Schrammeková pre svojich pacientov po chemickom peelingu či inom ošetrení pleti. Druhý boom zažili BB-čka v osemdesiatych rokoch na ázijskom trhu, pretože sľubovali všetko v jednej tube, čo sa ženám mimoriadne páčilo. Až po roku 2010 sa začali tieto produkty šíriť aj do Ameriky a Európy.

Hoci BB krém nemá také krycie schopnosti ako klasický mejkap, ak nemáte problémy s pleťou úplne si s ním vystačíte. Na oplátku vám ponúka vyšší SPF faktor, čo oceníte v najmä teraz lete. Plus jeho textúra je oveľa jemnejšia, ľahšia a nanáša sa rozhodne jednoduchšie ako klasické mejkapy.

BB krémy majú obmedzený výber odtieňov, ale pri opálenej pokožke by to nemal byť problém. Netreba však zabúdať na to, že hydratáciu, ochranu pred slnkom a ostatné zázračné účinky neposkytujú ani BB krémy po celý deň. Poobede môžete mať dojem, že sa vám tvár leskne, preto je vhodné nanášať ho opakovane.


Prvý BB krém sa na trhu objavil už v šesťdesiatych rokoch, druhý boom zažil v osemdesiatych rokoch na ázijskom trhu a až po roku 2010 sa začali tieto produkty šíriť aj do Ameriky a Európy.

BB a CC krémy Pixabay/Please Don't sell My Artwork AS IS

CC krém

Za skratkou CC sa skrýva Colour control, čím chcú výrobcovia naznačiť, že tieto krémy najmä tónujú a zjednocujú farbu pleti. To je hlavný rozdiel medzi BB a CC, druhé menované viac nahradia mejkap a siahajú po ňom ženy, ktoré potrebujú prekrývať nedostatky na tvári, ako sú pigmentové škvrny či akné. 

Oproti BB majú CC ešte vyšší faktor slnečnej ochrany, obvykle je to SPF 50. Tým, že je o niečo hutnejší a viac kryje, vydrží vám rozhodne po celý deň, čím môže oveľa viac konkurovať klasickému mejkapu. 

DD a EE krémy

Abeceda krémov pokročila a na trhu už nájdete aj prípravky s označením DD a EE, ktoré zatiaľ nie sú také známe. No ak na ne natrafíte, budete vedieť, že DD je Daily defense (každodenná ochrana) a EE znamená Extra exfoliating (exfolácia naviac). Čo môžu priniesť vašej pleti? 

DD má všetky vlastnosti skombinované z BB a CC krémov, ale ponúka aj anti-age starostlivosť. EE zas pomáhajú rozpúšťať odumreté bunky na tvári, čím pleť rozjasňujú a tónujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok