Maďarský zväz by mohol ročne dostávať 300-tisíc od rezortu kultúry, navrhuje Gyimesi

TA3 TASR
11.10.2021 12:17

Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku - Csemadok by mohol ročne dostávať 300-tisíc eur od rezortu kultúry. Navrhuje to poslanec György Gyimesi, ktorý do národnej rady podal návrh zákona o finančnej podpore pre Csemadok.

György Gyimesi 1140 px
TASR/Jakub Kotian

Poslanec chce zákonom vytvoriť právny rámec garancie pravidelného každoročného finančného príspevku z rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry pre Csemadok. 

Csemadok podľa Gyimesiho zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní a rozvíjaní národnej identity, kultúry a spolupatričnosti Maďarov žijúcich na území Slovenska a obhajovaní ich spoločenských záujmov. "V súčasnosti existuje ako občianske združenie s 53-tisíc členmi a viac ako 400 miestnymi lokálnymi organizačnými jednotkami pôsobiacimi na území celého Slovenska," uviedol poslanec v odôvodnení návrhu.

Gyimesi tiež hovorí, že v minulosti už dostával Csemadok finančný príspevok od štátu, avšak v roku 1996 bola finančná dotácia zrušená. V návrhu tiež zakotvuje povinnosť podávať pravidelnú správu o hospodárení s príspevkom.  

Návrh zákona tiež popisuje činnosť Csemadoku, ktorý organizuje osvetovú činnosť Maďarov na Slovensku a obhajuje ich záujmy, rozvíja jazykovú kultúru Maďarov na Slovensku, organizuje podujatia, ako aj "vyvíja činnosť v záujme sprístupnenia a zveľaďovania hodnôt hmotnej a duchovnej kultúry Maďarov". Zákon by mohol byť v prípade schválenia účinný od 1. januára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok