Korčok sa pripojil k džihádu proti Orbánovi, hovorí Gyimesi. Kmec kritizuje obchádzanie rokovaní

TA3
7.10.2021 21:27

Minister Korčok, ktorý iniciuje zmeny pri nákupe budov cudzími štátmi, sa pripája k džihádu proti Viktorovi Orbánovi. V Téme dňa to uviedol poslanec Gyorgy Gyimesi. Podľa poslanca Petra Kmeca Orbán využíva vo svoj prospech nestabilnú situáciu na Slovensku a obchádzanie bilaterálnych rokovaní.

20211007_tema_dna.jpg
TA3

Pravidlá skupovania nehnuteľnosti cudzími štátmi sú dohodnuté na úrovni Európskej únie, ale aj na úrovni štátov, na ktoré sa zase vzťahujú pravidlá Viedenského dohovoru o diplomatických vzťahoch, pripomenul Kmec v relácii s tým, že ich Maďarsko často nedodržiava.

Upozornil na nákup historickej budovy v Košiciach, kedy Maďarsko neinformovalo slovenský rezort diplomacie a až dodatočne ohlásilo, že budovu možno pretransformuje na diplomatické zastúpenie. Kmec to označil za neštandardný postup.

Obchádzajú sa bilaterálne formáty

Ako uviedol Gyimesi tam, kde Slovenská republika zlyháva (napr. pri pomoci podnikateľom, pomoci pri výstavbe škôlok či oprave pamiatok) a tam, kde Maďar žijúci na Slovensku nemá šancu dostať sa k dotáciám, podľa neho už roky pomáha maďarská strana.

Nerozumie preto, prečo minister Ivan Korčok až teraz prichádza s návrhom na legislatívne zmeny pri nadobúdaní vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam cudzími štátmi. Korčok sa podľa neho "pripája k džihádu, ktorý vedie Európska únia vo vzťahu k Viktorovi Orbánovi a jeho vláde."

Kmec uviedol, že Orbánova vláda sa snaží vrátiť späť traumy z minulosti. "Je to nešťastná kombinácia zneužívania ukončenia prechodného obdobia s pohľadom do minulosti," povedal. 

Korčok postavený pred hotovú vec

Napriek tomu, že sa ministerstvo zahraničných vecí snaží udržať komunikačný formát s maďarskou vládou, sme sa dostali do situácie, že "rôzne nesystémové prvky ako je Igor Matovič alebo pán poslanec Gyimesi nám tu behajú do Budapešti a vyjednávajú nejaké paralelné bilaterálne formáty, a potom je ministerstvo zahraničných vecí postavené pred hotovú vec," kritizoval Kmec. 

Považuje to za neštandardné, pričom Gyimesiho označil za "nosiča teplej vody". Gyimesi podľa neho nemá žiaden mandát vyjednávať v mene vlády. Gyimesi označil na oplátku Kmeca za jedného z najnetolerantnejších ľudí akých pozná.

Orbán využíva slabiny politickej scény

"Rozpadom zahranično-politického konsenzu sa vytvorila situácia, že Viktor Orbán využíva slaboty politickej scény na Slovensku, v Rumunsku, na Ukrajine. Jemu tá situácia vyhovuje. Stáva sa veľmi silným lídrom, ktorý má zintegrovanú politickú moc v Maďarsku a vie veľmi dobre využívať slabiny v okolitých štátoch," myslí si Kmec. Ako pripomenul, Slovensko sa tiež stará o národnostné menšiny v zahraničí, no je dôležité, aby sa to dialo v bilaterálne dohodnutých formátoch.

Podľa Kmeca sa bilaterálne formáty obchádzajú. Je potrebné osloviť maďarskú stranu, sadnúť si za rokovací stôl a spraviť rekapituláciu všetkých finančných tokov. Začínajú sa ozývať hlasy, že je to proti hospodárskej súťaži. Nastal podľa neho čas, aby sa Slovensko spýtalo Európskej komisie, či je dotovanie v súlade s pravidlami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok