S cudzími nemusíte hovoriť len o počasí. Pôžitok nám prinášajú hlbšie témy, ukázala štúdia

TA3 ČTK
12.10.2021 06:00

Vynechajte nezáväznú konverzáciu a nespomínajte počasie - pokiaľ ide o "klábosenie" s cudzími ľuďmi, hlboká a zmysluplná téma zaberá najlepšie.

koronavírus ľudia rúška ilu 1140px (TASR/Erika Ďurčová)
TASR/Erika Ďurčová

Píše sa to v novej štúdii, o ktorej informoval denník The Times. Ľudia podľa výskumu mylne predpokladajú, že závažné konverzácie budú trápnejšie a menej príjemné, ako v skutočnosti sú.

Povrchné verzus hlboké témy

Psychológovia, ktorí stoja za štúdiou, veria, že zistenie vysvetľuje záhadný aspekt ľudského správania. "Nadväzovanie zmysluplných vzťahov s ostatnými robí ľudí šťastnejšími, a aj napriek tomu sa zdráhajú zapojiť sa do hlbšej konverzácie," povedal spoluautor štúdie Nicholas Epley z univerzity v Chicagu. "Prišlo nám to ako zaujímavý paradox: pokiaľ nadväzovanie hlbokých a zmysluplných väzieb s ostatnými prispieva k ľudskej pohode, prečo sa o to ľudia v každodennom živote nepokúšajú častejšie?" uviedol profesor behaviorálnych vied.

Epley a jeho kolegovia navrhli 12 experimentov, ktorých sa zúčastnilo 1800 ľudí. Vytvorili sa dvojice, prevažne cudzích ľudí, ktorí spolu hovorili o relatívne "povrchných" alebo naopak "hlbokých" témach. Banálnejšie z konverzácií sa začínali tým, že sa jeden z účastníkov pýtal druhého, čo si myslí o počasí. Hlbšie otázky cielili na osobné informácie. Jedným z príkladov bola otázka. "Pokiaľ by vám krištáľová guľa mohla povedať pravdu o vás, vašom živote, vašej budúcnosti alebo čomkoľvek inom, čo by ste chceli vedieť?".

Účastníci predpovedali, ako nepríjemná podľa nich konverzácia bude, aké spojenie budú cítiť so svojou dvojicou a ako moc sa im bude "klábosenie" páčiť. Z neskoršieho hodnotenia vyplynulo, že závažné i povrchné konverzácie boli menej trápne a viedli k väčšiemu potešeniu účastníkov, ako očakávali.

Platí to aj o cestovaní vo vlaku

Zmysluplnejšie konverzácie ale obvykle mali pozitívnejší účinok. Účastníci jedného experimentu hodnotili pocit napojenia na svojho konverzačného partnera v škále od jeden do desať. Hlbším konverzáciám priemerne udelili hodnotu sedem oproti skóre 5,5, ktoré pripisovali povrchným debatám. Pokiaľ ide o to, akú radosť urobili účastníkom, zmysluplné konverzácie dosiahli skóre sedem z desiatich, zatiaľ čo povrchné šesť z desiatich.

"Výsledky naznačujú, že hovoriť s cudzími ľuďmi je prekvapivo príjemné," povedal Epley. "Nedávny experiment ukázal, že to platí aj pre dochádzajúcich do Londýna. Dokonca i Briti si viac užívali dochádzanie vo vlaku, ak sa zhovárali s cudzím človekom." Výsledky štúdie publikoval odborný časopis Journal of Personality and Social Psychology.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok