Výsledky českých volieb môžu naznačovať ústup populizmu v strednej Európe, píše americký denník

TA3 ČTK
10.10.2021 12:51

Výsledky volieb do Poslaneckej snemovne v Českej republike môžu naznačovať, že populizmus v strednej Európe je na ústupe.

čr
TASR/AP

Napísal to denník The New York Times potom, čo hnutie ANO Andreja Babiša skončilo tesne druhé za opozičnou koalíciou SPOLU. Za jednu z príčin denník označil aj porážku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v posledných voľbách. Trumpov neúspech podľa nich viedol ku strate dôvery v populistických lídrov. 

Vlna populizmu opadáva

Ako jasné odmietnutie krajne pravicového populizmu posledné voľby v Česku ale vnímať nejde, podotkol denník a poukázal na skutočnosť, že hnutie Sloboda a priama demokracia Tomia Okamury získalo 9,56 percenta hlasov. Úspech koalícií SPOLU a Pirátov a STAN však naznačujú, že vlna populizmu opadáva, napísal americký denník. Dynamiku tejto vlny podľa nej zastavilo spojenie jej skôr rozhádaných odporcov, či Trumpov neúspech v minuloročných novembrových voľbách.

Súvislosť s Orbánom

Babiša a Okamuru dal The New York Times do súvislosti s maďarských premiérom Viktorom Orbánom, ktorý je známy svojim nekompromisným postojom voči prijímaniu migrantov, či predsedom slovinskej vlády a Orbánovým spojencom Janezom Janšou a s predstaviteľmi vládnucej poľskej konzervatívnej a nacionalistickej strany Právo a spravodlivosť. Denník podotkol, že Orbánová strana Fidesz by mohla prehrať budúci rok vo voľbách, pokiaľ sa jej protivníci dokážu spojiť, a že podľa prieskumov verejnej mienky klesá taktiež popupalira Janšovej Slovinskej demokratickej strany.

Napriek tomu, že sa Babiš dlho držal stranou od silnej antimigračnej rétoriky, ktorá zaznieva od maďarských, poľských či slovinských lídrov, pred voľbami sa v snahe mobilizovať voličov s gustom témy migrácie zhostil, píše newyorský denník. 

Pripomína tiež, že Babiš sa v septembri vydal k maďarsko-srbským hraniciam, kde ho Orbán previedol pozdĺž plota, ktorý Maďarsko v roku 2015 postavilo, aby zastavilo migrantov, a že o niekoľko dní neskôr sa stretol so svojím maďarským náprotivkom v Česku.

Babiš lídrom populistov v strednej Európe

Podľa denníka The Wall Street Journal bol Babiš na čele stredoeurópskej populistickej skupiny. Jeho prehra môže byť povzbudením pre koalíciu stredopravých strán v Maďarsku, ktorá sa bude snažiť poraziť Orbána taktiež s antikorupčným posolstvom, píše denník. Dodáva, že Babiš v kampani premýšľal o zrušení Európskeho parlamentu, ktorý nazval „úplne zbytočnou inštitúciou“. 

V prehre zohrala rolu kauza Panama Papers

The Wall Street Journal ale i britský ekonomický denník Financial Times uvádzajú, že k Babišovej prehre prispela aj kauza Panama Papers, v ktorej vyšlo najavo jeho nepriehľadné nakupovanie nehnuteľností cez offshorové spoločnosti.

The Wall Street Journal zdôrazňuje, že nová koalícia úspešne vyplnila medzeru, ktorá vznikla po kolapse tradičných strán. Pripomína, že ČSSD, ktorá tvorila koalíciu s ANO a do parlamentu sa nedostala, je jednou z najstarších sociálnodemokratických strán v Európe, a že KSČM, ktorú stretol rovnaký osud a na ich podporu sa taktiež spoliehala odchádzajúca Babišová vláda, nebude v Poslaneckej snemovni zastúpená po prvýkrát od druhej svetovej vojny.

Spojenec Miloša Zemana

Financial Times pri opise volieb v Českej republike do stredoeurópskeho kontextu nezasahuje. Babiša s ostatnými lídrami v strednej Európe vôbec neporovnáva a píše o ňom ako o premiérovi-miliardárovi. Podrobne popisuje vnútropolitickú situáciu v krajine pred voľbami a možný vývoj po voľbách. 

Píše, že Babiš bol v minulých voľbách zvolený mimo iného vďaka sľubom, že skončí s rozšírenou korupciou a k jeho popularite následne prispel mimo iného nárast dôchodkov a zníženie dane z príjmu. Kritiky sa mu ale dostalo za vedenie krajiny počas pandémie a za rýchle zvyšovanie štátneho dlhu. Po väčšinu času tiež sám čelil obvineniam z podvodov a zo stretu záujmov.

Denník Financial Times rovnako upozornil, že Babiš môže dostať šancu vytvoriť novú vládu aj napriek nečakanému víťazstvu koalície ANO. Britský denník ale zdôrazňuje, že Babišové šance zostávajú nízke, hoci je jeho blízkym spojencom prezident Miloš Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok