Babišova premiérska éra sa končí. Česko čaká povolebný pat, píšu nemecké médiá

TA3 ČTK
10.10.2021 10:37

Porazenou stranou v parlamentných voľbách v Česku sa stalo populistické hnutie ANO premiéra Andreja Babiša, ale napriek víťazstvu opozície hrozí na politickej scéne patová situácia. Záležať bude totiž na prezidentovi Milošovi Zemanovi. Na tomto hodnotení sa zhodujú nemecké médiá. Saský denník Sächsische Zeitung výsledok označil za bod zvratu.

Sekerák
TASR/AP

Deutsche Welle: Babiš už uznal porážku

"Dlho to vyzeralo, že premiér, ktorý bol pod tlakom, to ustojí. Momentálne ho ale opozícia bude môcť nahradiť," uviedla nemecká stanica Deutsche Welle s poznámkou, že sociálni demokrati, Babišov nastávajúci koaličný partner, sa do parlamentu dostať nedokázal. Babiš už podľa Deutsche Welle uznal porážku. 

"Zároveň obvinil opozíciu, že proti nemu viedla špinavú kampaň. Nechal si ale tiež otvorené zadné vrátka. Pokiaľ ho prezident Miloš Zeman poverí zostavením vlády, bude vyjednávať," uviedla stanica Deutsche Welle. Tá tiež poznamenala, že Zeman vychádza Babišovi dlhodobo v ústrety.

Die Welt: Čechom hrozí patová situácia

"Populistická strana ANO premiéra Andreja Babiša parlamentné voľby v Česku tesne prehrala. Teraz po voľbách ale hrozí patová situácia, všetko závisí totiž na prezidentovi Milošovi Zemanovi,“ napísal denník Die Welt. Podľa nej Babiš očividne doplatil na "fatálne riadenia koronavírusovej krízy, množstvo korupčných afér a taktiež na kauzu Pandora Papers.“

Investigatívny projekt Pandora Papers odhalil, ako si mimo iného Babiš pred rokmi tajne zriadil prostredníctvom offshorovej spoločnosti niekoľko nehnuteľností na juhu Francúzska.

Die Zeit: Takéto voľby Česi ešte nezažili

Die Zeit okomentoval aj samotný priebeh volieb, ktorý bol tesný a neistý do posledného okamihu. "Takéto voľby Česi ešte nezažili. Hnutie ANO úradujúceho premiéra Andreja Babiša sa prepadlo na posledných metroch,“ dodal denník.

Porážku Babiša konštatuje aj televízia ZDF

Voľby ako porážku Andreja Babiša vidí aj verejnoprávna televízia ZDF. "Dvojica opozičných blokov vo voľbách prekvapivo získala väčšinu,“ uviedla. Rovnako aj ZDF sa domnieva, že po voľbách v Česku hrozí patová situácia. "Zeman v minulosti opakovane zdôraznil, že zostavením vlády nepoverí koalíciu, ale najsilnejšiu stranu, čo je v každom prípade ANO,“ dodala televízia.

"Bod zvratu v Česku. Voliči ukončili premiérsku éru Andreja Babiša,“ napísal saský denník Sächsische Zeitung o výsledku volieb. Babiš ale aj napriek tvrdeniu denníka predpokladá, že ho prezident poverí zostavením vlády, keďže ANO zostalo najsilnejšou politickou stranou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok