Voľby priniesli veľa prekvapení. Výsledky ČSSD a komunistov sú katastrofálne, hodnotí politológ

TA3 TASR
10.10.2021 07:40

Tohtoročné voľby do českej Poslaneckej snemovne priniesli niekoľko zmien. Päťpercentnú hranicu prekročili štyri strany a hnutia, naopak ČSSD, KSČM alebo aj občianske hnutie Prísaha nedokázali dostatočne osloviť voliča. Práve to je podľa politológa Tomáša Lebedu jedným z prekvapení tohtoročných volieb.

čr politológovia
TASR/Martin Baumann

Názory niekoľkých odborníkov priniesol portál iDnes.cz. "Nečakal som, že sa všetky tri subjekty, ktoré sa v preferenciách pohybovali okolo hranice piatich percent, teda KSČM, ČSSD a Prísaha, do Snemovne nedostanú," poznamenal. S ohľadom na volebné výsledky šéfovia ČSSD a KSČM, teda Jan Hamáček a Vojtěch Filip, oznámili, že rezignujú na svoje posty predsedov.

Chceli byť krkom, ktorý hýbe ANO

"Čo sa týka ČSSD, oni chceli byť krkom, ktorý hýbe hlavou, hýbe hnutím ANO. Pritakávali menšinovej vláde, ktorá strácala dôveru verejnosti, ktorá zásadne rozdeľovala spoločnosť. Elektorát postupne prechádzal najmä k hnutiu ÁNO. Bolo to postupné odumieranie sociálnej demokracie. Mali možnosť sa brániť. Strana sa znížila k tomu, že úspechom pre ňu bude dostať sa do Snemovne," dodal na margo súčasného stavu najstaršej českej politickej strany.

Podľa Ladislava Mrklasa sú výsledky ČSSD a komunistov katastrofálne. To, že ešte pred desiatimi rokmi ČSSD vyhrávala voľby, a teraz sa nedostala do Snemovne, označil za bezprecedentné. Zároveň pripomenul, že ani ODS v jej najhoršom roku 2013 nehrozilo, že sa nedostane do Snemovne. "V prípade komunistov to bola otázka času a myslím si, že už sa do Snemovne nevrátia," dodal.

Sociálni demokrati však podľa neho dostali historickú šancu k zásadnej reformne v mimoparlamentnej opozícii. Potom budú môcť znova súťažiť o dôveru voličov a možno sa aj vrátiť na politickú scénu. Zmena u nich podľa neho možná je, pretože Česko ľavicovú stranu potrebuje.

Prekvapením tohtoročných volieb bolo aj krúžkovanie u kandidátov koalície Pirátov a Starostov. Kým hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) získalo 33 mandátov, pričom obhajovalo 6, Piráti obhajovali 22 a získali 4. Podľa Lebedu je výsledok daný predvolebnou kampaňou, ale aj vnútornou komunikáciou Pirátov.

Babiš zabudol na koalíciu SPOLU

Politológ Jan Kubáček si myslí, že predseda hnutia STAN a druhý muž koalície Pirátov a Starostov, Vít Rakušan, je víťazom tohtoročných volieb. "Bude vo vláde, ale neponesie tú najväčšiu zodpovednosť, nebude prvým terčom. Vít Rakušan zažiaril, so Starostami dosiahol nečakané pozície v Snemovni, patrí k najvplyvnejším politickým silám. Takže z pohľadu komfortu je na tom najlepšie Rakušan, z pohľadu príležitostí je to Petr Fiala, pretože má šancu byť premiérom," uviedol.

Piráti a Starostovia mali podľa neho na jar našliapnuté na výborný výsledok, ale rovnako ako Lebeda si myslí, že urobili celý rad chýb v kampani. A tých sa podľa Mrklasa dopustil aj Babiš. "Sústredil sa len na nich a úplne zabudol, že tam ako tretí vzadu číha koalícia SPOLU a že číha presne na tento veľký duel, ktorý nakoniec rozhodol," dodal s tým, že Babiš podľa neho podcenil možnosť, že tieto dve koalície získajú takú väčšinu, akú teraz majú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok