SPOLU, Piráti a Starostovia sa dohodli. Chcú spolupracovať na vytvorení novej vlády

TA3 TASR
9.10.2021 22:07

České volebné koalície SPOLU a Piráti a Starostovia podpísali v sobotu večer memorandum o vôli vytvoriť novú väčšinovú vládu. Žiadajú prezidenta Miloša Zemana, aby poveril zostavením kabinetu lídra SPOLU Petra Fialu, ktorého koalícia zvíťazila vo voľbách.

SPOLU, Piráti a Starostovia sa dohodli. Chcú spolupracovať na vytvorení novej vlády
Profimedia

V memorande prisľúbili spoluprácu a to, že zatiaľ nebudú rokovať s inými stranami. "Výsledkom rokovania je memorandum našich piatich strán o vytvorení vlády," povedal po stretnutí s lídrami Pirátov a Starostov Fiala. "Vyhlasujeme a potvrdzujeme tým aj naše predošlé verejné vyhlásenia, že žiadny zo signatárov tohto memoranda nevstúpi do rokovania so žiadnym ďalším politickým subjektom," citoval šéf ODS z dokumentu.

O spoločnom programe a budúcom politickom usporiadaní chce pätica strán rokovať už v najbližších dňoch, dodal Fiala s tým, že o stretnutie so Zemanom požiada v pondelok, uviedla televízia CNN Prima News. Zeman prostredníctvom svojho hovorcu avizoval, že sa v nedeľu stretne s premiérom Andrejom Babišom, šéfom hnutia ANO, ktoré vo voľbách tesne porazila koalícia SPOLU. Babiš v povolebnom vystúpení povedal, že ak ho prezident poverí zostavením vlády, osloví aj SPOLU.

Memorandum podpísali strany koalície SPOLU, ktorú tvoria Fialovo ODS, ľudovci z KDÚ-ČSL a strana TOP 09, a členovia koalície Piráti a starostovia - Česká pirátska strana a hnutie Starostovia a nezávislí. Tieto koalície budú mať v 200-člennej Poslaneckej snemovni 108 kresiel. Do dolnej komory Parlamentu ČR sa dostali ešte hnutie ANO a populistická strana SPD.

"Vysielame jasný apel aj voči pánovi prezidentovi, aby rešpektoval ústavu a prianie občanov, ktorí prišli k voľbám," povedal na spoločnej tlačovej konferencii lídrov piatich strán predseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ktorého citoval server Seznam Zprávy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok