Zeman prijme po voľbách ako prvého Babiša, s koalíciou SPOLU stretnutie zatiaľ neavizoval

TA3 TASR
9.10.2021 19:37

Český prezident Miloš Zeman prijme v nedeľu pred poludním predsedu hnutia ANO a premiéra Andreja Babiša, uviedol v sobotu pre portál iDnes.cz prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Pražský hrad podľa neho tiež pripravuje Zemanovo vyhlásenie, ktoré zverejnia v nedeľu na webe a sociálnych sieťach.

Konečné slovo nebudú mať voliči, ale Zeman, myslí si o voľbách v Česku signatár Charty '77
TASR/AP

Schôdzka s Babišom podľa hovorcu prebehne o 11.00 h na zámku v Lánoch. Hoci bola vopred plánovaná, nebolo jasné, či bude možná vzhľadom na prezidentov zdravotný stav, pre ktorý Zeman zrušil účasť v nedeľňajšej povolebnej televíznej diskusii.

Výsledky piatkových a sobotňajších parlamentných volieb v Česku ukázali, že pred hnutím ANO tesne zvíťazila koalícia SPOLU. Stretnutie prezidenta s jej zástupcami zatiaľ Pražský hrad neavizoval.

"Je to silný mandát, aj prezident bude na to musieť prihliadať," povedal volebný líder SPOLU Petr Fiala v reakcii na otázku, ako bude koalícia presviedčať Zemena, aby rešpektoval výsledok volieb. Dosiaľ opozičné koalície – SPOLU, ako aj Piráti a Starostovia – budú mať totiž v Poslaneckej snemovni väčšinu.

Zeman už skôr povedal, že zostavením vlády poverí šéfa najsilnejšej parlamentnej strany, pričom koalície označil za podvod na voličoch. Jeho ďalšie kroky nie sú jasné aj s ohľadom na jeho zdravotný stav, ktorý mu neumožnil hlasovať vo volebnej miestnosti. Hrad tiež tento týždeň oznámil, že ruší aj ďalší Zemanov program, dodáva iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok