U Kurza boli razie. Prehľadali úrad rakúskeho kancelára aj sídlo jeho strany

TA3 TASR
6.10.2021 17:16

Rakúska protikorupčná prokuratúra vykonala v stredu ráno viacero prehliadok v sídle vládnucej Rakúskej ľudovej strany, úrade kancelára Sebastiana Kurza a na ministerstve financií. Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli prostredníctvom korupčných zmlúv použité na zaistenie pozitívneho obrazu ÖVP v bulvárnych novinách.

Najbližšie okolie kancelára

Vyšetrovatelia sa zamerali na osoby z najbližšieho okolia kancelára - jeho hovorcu Johannesa Frischmana, splnomocnenca pre médiá Geralda Fleischmanna, poradcu Stefana Steinera a ich pracoviská v úrade kancelára a v centrále ÖVP, potvrdil pre APA Kurzov hovorca.

Podľa rozhlasovej stanice Ö1 sa razie týkali podozrení, že peniaze rezortu financií boli využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza. Tie mali byť následne zverejnené v denníku Österreich výmenou za lukratívne inzeráty od vlády. Kurz je podľa uniknutého súdneho príkazu podozrivý, že bol v tejto veci spoluvinníkom, uvádza AFP.  

Kurza už predtým vyšetrovali pre podozrenia z krivej výpovede pred výborom vyšetrujúcim korupčnú kauzu Ibiza z roku 2019, ktorá spôsobila pád jeho vtedajšej vlády s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska. Obvinenia voči nemu však v tejto záležitosti vznesené neboli.

Vraj išlo o "šou"

Mediálna skupina vlastniaca denník Österreich zverejnila vyhlásenie, v ktorom akúkoľvek vinu čo sa týka zverejnenia spomenutých prieskumov odmietla. Šéf rezortu financií Gernot Blümel potvrdil, že razia prebehla i na jeho ministerstve, avšak netýkala sa jeho osobne ani jeho funkčného obdobia. Podľa Ö1 je medzi podozrivými okrem Kurza i bývalý generálny sekretár ministerstva a niekdajší šéf štátnej holdingovej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG Thomas Schmid.

Zástupkyňa predsedu poslaneckého klubu ÖVP Gabriela Schwarzová na prehliadky reagovala slovami, že išlo o "šou" a "obvinenia sú založené na udalostiach, ktoré sa odohrali pred piatimi rokmi".

Opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska uviedla, že aktuálne domové prehliadky ukázali, že "domček z karát (postavený ÖVP) sa hlučne rúca". Ľudovcov kritizovala za "diskreditáciu nezávislého súdnictva a snahu o marenie vyšetrovania". Vicekancelár Werner Kogler zo strany Zelených uistil, že stredajšie razie nemajú vplyv na schopnosť koalície vládnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok