Maďarsko-slovenské dejiny by nemali riešiť politici. Korčok sa stretol so Szijjártóom

TA3 TASR
5.10.2021 13:17

Slovensko je odhodlané robiť maximum pre vzťahy s Maďarskom. Aktivity medzi krajinami by sa však mali robiť na základe vopred dohodnutých podmienok. Po stretnutí s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom to uviedol minister zahraničia Ivan Korčok.

Históriu treba akceptovať

Korčok (nominant SaS) odovzdal maďarskému ministrovi stručný písomný dokument, v ktorom požiadal Maďarsko, aby svoje vládne programy presahujúce na Slovensko robilo po vzájomnej konzultácii a dohode. "Je to v záujme našich vzťahov," poznamenal Korčok. Tvrdí, že Maďarsko a Slovensko by mali vo svojich vzťahoch naplno využívať zmluvu o dobrom susedstve z roku 1995.  

Ministri sa na spoločnom stretnutí venovali aj otázkam spoločnej histórie, na ktorú majú obe strany odlišný názor. Zhodli sa, že história sa nedá vymazať ani zabudnúť a je potrebné ju akceptovať. S odlišnosťami v maďarsko-slovenských dejinách by sa podľa Korčoka malo narábať zodpovedne a nemali by sa mobilizovať vášne a emócie. "Môj návrh je, aby sme sa tieto otázky pokúsili dať do rúk povolaným a tým, ktorí nemajú žiadnu politickú motiváciu, to znamená platforme historikov," povedal Korčok.

Szijjártó poznamenal, že každá historická udalosť je diametrálne odlišná v každom národe a to, čo je pre jedného tragédia, pre druhého tak nemusí byť. Je to podľa neho potrebné akceptovať a vážiť si city toho druhého.  

Hospodárske vzťahy

Maďarský minister poukázal aj na rýchlostnú cestu medzi Košicami a Miškolcom. Dokončiť by sa mala do konca októbra, čo považuje Szijjártó za dobrú správu. Odovzdať by sa mala ešte jedna menšia cesta a cyklotrasa. Celkovo by tak malo byť šesť priechodov zo Slovenska do Maďarska. Premávať by mali aj lode z Budapešti do Bratislavy. Szijjártó zdôraznil aj potrebu budovania rýchlostnej železnice medzi oboma krajinami.  

Slovensko-maďarské hospodárske vzťahy sú tiež podľa Szijjártóa na vysokej úrovni. Deklaroval, že Maďarsko bude naďalej pracovať na tom, aby boli firemné vzťahy dobré. "Maďarské podniky považujú Slovensko za príťažlivé miesto z hľadiska investícií. Stovky firiem fungujúcich v Maďarsku majú slovenského majiteľa alebo na Slovensku maďarského majiteľa. Pandémia podporovala našu spoluprácu," skonštatoval.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok