Ministri majú výhrady k štátnemu rozpočtu, premiér očakáva dohodu v koalícii

TA3 TASR
7.10.2021 11:38

Vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová kritizuje podmienku prijatia rozpočtu jedného z koaličných partnerov v podobe zavedenia daňovej brzdy. Minister práce Milan Krajniak povedal, že pri rozpočte je umierneným optimistom, s množstvom peňazí, ktoré má dostať rezort práce, však spokojný nie je.

Majú rozdielne pohľady

Napriek rozdielnym pohľadom ministra financií Igora Matoviča a ostatných ministrov na jednotlivé kapitoly budúcoročného štátneho rozpočtu očakáva premiér Eduard Heger dohodu a nepredpokladá, že by Slovensko začalo rok 2022 v rozpočtovom provizóriu. Vláda by mala návrh rozpočtu predložiť Národnej rade Slovenskej republiky do polovice októbra. 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky do návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022 navrhlo aj alokáciu štátnych finančných aktív. Uviedol to pred štvrtkovým rokovaním vlády minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

"Navrhli sme do rozpočtu nielen výdavky kapitoly, ktoré by mali byť na úrovni predchádzajúcich rokov, ale žiadame aj alokáciu štátnych finančných aktív na to, aby sme mohli rozbehnúť finančné nástroje ako nový spôsob podpory poľnohospodárov a hlavne potravinárov," spresnil Vlčan. Ide podľa neho o systém garantovaných a bonifikovaných úverov na odstraňovanie investičného dlhu. "Verím, že sa s ministrom financií dohodneme," dodal agrominister.  

Heger bol optimistický

Heger vo štvrtok tvrdil, že sa ministerstvá na výške jednotlivých kapitol s rezortom financií dohodnú. Matovič však už predtým avizoval, že nechce pripustiť v budúcom roku vyšší dlh ako 4,3 % hrubého domáceho produktu. V tomto roku očakáva Rada pre rozpočtovú zodpovednosť deficit verejnej správy na úrovni 7,1 % hrubého domáceho produktu.

Premiér naznačil, že v súčasnosti vláda skúma možné zvýšenie rozpočtu pre niektoré kapitoly. „Treba si uvedomiť, že akýkoľvek posun vyššie je aj vyšší dlh,“ uviedol Heger. Zvýšené nároky jednotlivých ministerstiev podľa premiéra vyplývajú z investičného dlhu minulých rokov. Konkrétne údaje o rozpočte Heger nechcel uviesť a odmietol aj výčitky opozície, podľa ktorej by mal byť zverejnený aspoň návrh. „Nikdy v živote sme nepoznali rozpočet skôr, ako bol schválený na vláde,“ dodal Heger.

Remišová je kritická k daňovej brzde

Remišová dodala, že koaličný partner podmieňuje budúcoročný rozpočet prijatím daňovej brzdy, ale ona nepozná jediného ekonóma, ktorý by hovoril, že dať daňovú brzdu do ústavy je dobrá vec. "Všetci zhodne hovoria, že do ústavy by sa ideologické veci dávať nemali," povedala Remišová s tým, že to, či sa rozpočet stihne vládou schváliť do 15. októbra, závisí od politickej vôle koaličných partnerov. "Samozrejme, naším zámerom je, aby bol schválený dobrý, vyvážený a udržateľný rozpočet," uzavrela vicepremiérka.

Krajniak nie je spokojný

Krajniak podotkol, že schvaľovanie a príprava rozpočtu je vždy adrenalínové obdobie. "Samozrejme, že nie sme spokojní s tým, koľko peňazí má vyčlenených Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky," povedal Krajniak a dodal, že už niekoľko týždňov sa o rozpočte rokuje a stanoviská sa jemne zbližujú. "Takže som umiernený optimista," uzavrel minister.

Gröhling je spokojný s vývojom diskusie

S Ministerstvom financií Slovenskej republiky vedie rezort školstva o rozpočte intenzívne diskusie. Po rokovaní vlády to uviedol minister  školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, ktorý však nepovedal, či je spokojný s alokáciou, ktorá predbežne vychádza pre jeho rezort. "Som spokojný s tým, ako prebiehajú rokovania,“ zdôraznil.

V tom, že ešte nie sú známe presnejšie kontúry rozpočtu, problém nevidí. „Bolo to aj minulý rok takto, do poslednej chvíle sme rokovali,“ povedal s tým, že každý rezort chce z rozpočtu maximum. Upozornil zároveň, že rozpočet Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky bude v budúcom roku určite výrazne zvýšený o viac ako miliardu eur. "Bude to však preto, že preberieme niektoré kompetencie ministerstva vnútra,“ vysvetlil minister.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok