Slovensko predalo 30-ročné štátne dlhopisy vo výške jednej miliardy eur

TA3 TASR
6.10.2021 21:05

Slovenská republika v stredu umiestnila emisiu štátnych dlhopisov za jednu miliardu eur s ročným kupónom vo výške 1,00 % a splatnosťou 13. októbra 2051.

Štátny rozpočet saldo ekonomika financie prebytok deficit 1140px (TASR)
TASR

Záujem o emisiu prejavilo 115 investorov, pričom celkový dopyt dosiahol viac ako 3,6 miliardy eur. Kupón v hodnote 1,00 % ročne predstavuje historicky najmenší kupónový výnos slovenských štátnych dlhopisov so splatnosťou nad 15 rokov. V stredu o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity.

Slovenskej republike sa podarilo vydať emisiu v plánovanej hodnote miliardy eur a zabezpečiť financovanie za atraktívnych podmienok na 30 rokov, čím sa podľa agentúry doplnila výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov o nový referenčný dlhopis s dlhodobou splatnosťou. V budúcnosti Slovensko plánuje dlhopisy umiestňovať na trhu prostredníctvom aukcií a syndikovaného predaja až do cieľovej hodnoty piatich miliárd eur.  

Finálne zloženie investorov bolo podľa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity veľmi dobre diverzifikované po geografickej stránke aj podľa typu investorov. Približne tretina dlhopisov smerovala do Nemecka, viac ako 12 % do Škandinávie, približne desatina do Rakúska a osem percent do Veľkej Británie. Menšie podiely kúpili investori z južnej Európy, Slovenska, krajín Beneluxu či Francúzska. Najväčší podiel kúpili banky, a to 35 %, manažéri fondov 33,3 % a poisťovne a penzijné fondy 24,9 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok