Začali vyšetrovanie mučenia vo väzenskej nemocnici v Saratove

TA3 TASR
6.10.2021 23:00

Ruské úrady začali vyšetrovanie v reakcii na uniknuté videozáznamy zachytávajúce mučenie a sexuálne zneužívanie odsúdených vo väzenskej nemocnici v meste Saratov. Informovali o tom v stredu agentúry DPA a Interfax.

Rusko Moskva 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

V spojitosti s týraním a páchaním násilia v saratovskej väzenskej nemocnici tiež začali trestné stíhanie voči siedmim osobám. Uvedených skutkov voči štyrom obetiam sa mali dopustiť v období od januára 2020 do mája 2021.

Prípadom sa začal zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý objasňuje obzvlášť závažné zločiny. Riaditeľa saratovskej väzenskej nemocnice  medzičasom odvolali z funkcie, rovnako ako ďalších zamestnancov tohto zariadenia.

Zakladateľ ľudskoprávneho projektu Gulagu.net Vladimir Osečkin začiatkom tohto týždňa vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy oznámil, že jeho organizácia získala viac ako 1000 videosúborov Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN).

Súbory podľa Osečkina potvrdzujú systematické prejavy násilia voči odsúdeným vo väzenských zariadeniach v Irkutskej, Saratovskej a Vladimirskej oblasti. Sú medzi nimi i zábery z väzenskej nemocnice v Saratovskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok