Rakúskeho kancelára Kurza vypočúval sudca pre obvinenia z krivej výpovede

TA3 TASR
22.9.2021 18:53

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vypovedal začiatkom septembra pred sudcom v súvislosti s podozrením z krivej výpovede týkajúcej sa korupčného škandálu Ibiza z roku 2019. Informovali o tom v stredu viaceré rakúske médiá s odvolaním sa na Kurzovo písomné vyjadrenie k tejto záležitosti.

Rakúskeho kancelára Kurza vypočúval sudca pre obvinenia z krivej výpovede
TASR/Jaroslav Novák

Výsluch Kurza sa podľa denníka Die Presse uskutočnil 3. septembra a okrem sudcu mal na ňom byť prítomný i zástupca špecializovanej prokuratúry pre hospodársku trestnú činnosť a korupciu. "Som rád, že som začiatkom septembra po mesiacoch falošných obvinení, ktoré boli voči mne vznesené na základe trestného oznámenia strany NEOS, mal niekoľko hodín možnosť pred sudcom zaujať k nim svoj postoj," uvádza sa v Kurzovom päťstranovom vyhlásení. Kurz podľa vlastných slov "neoprávnené obvinenia odmietol a vyvrátil".

Podľa Kurza jeho vyjadrenia pred výborom vyšetrujúcim kauzu Ibiza z 24. júna 2020 zodpovedali jeho "najlepšiemu vedomiu a svedomiu". "Nemal som najmenší úmysel krivo vypovedať pred vyšetrovacím výborom a na základe toho, čo som si vtedy pamätal, som to ani neurobil," povedal. Dodal, že aj po viacnásobnom preštudovaní obvinení a podkladov sa mu javí, že jeho výroky boli pravdivé.

O to, aby vypočúvanie kancelára neviedla WKStA ako to býva v takýchto prípadoch zvykom, ale sudca, požiadal Kurzov právnik Werner Suppan a v júli o tom rozhodla ministerka spravodlivosti Alma Zadičová. Dôvodom bolo jeho osobitné postavenie kancelára. Vyšetrovanie, ktoré sa začalo v máji, súvisí s údajnou krivou výpoveďou Kurza v parlamentnom výbore "Ibiza". Ten vytvorili opozičné strany s cieľom preskúmať možné korupčné správanie za čias bývalej koalície Kurzovej Rakúskej ľudovej strany a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska.

Kurz mal výbor nepravdivo informovať vo viacerých bodoch. Ide hlavne o to, do akej miery sa podieľal na reforme rakúskej štátnej holdingovej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG. Kurz počas výpovede totiž zľahčoval svoju úlohu pri výbere dozornej rady tejto firmy, ako aj jej bývalého šéfa Thomasa Schmida. Podľa neho to boli bežné postupy. Neskôr zverejnené četové konverzácie však svedčili o ich úzkej spolupráci. "Dostaneš všetko, čo chceš," povedal Kurz Schmidovi v jednom rozhovore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok