Babiš už nemá voličov, ale fanúšikov. Pandora Papers mu neuškodí, myslí si odborník

TA3 ČTK
7.10.2021 19:00

Kampaň pred blížiacimi sa českými parlamentnými voľbami neovládla žiadna dominantná téma. Ústredným bodom sa nestala ani pandémia ochorenia Covid-19, hoci sa o to opozičné strany snažili. Uviedol to nemecký odborník na českú politiku Kai-Olaf Lang z nadácie pre vedu a politiku.

ČR kampaň
TASR/AP

Lang to uviedol v rozhovove pre ČTK. "V kampani sa objavilo niekoľko tém, žiadna ale neprevládla ako dominantná," uviedol. "Od opozičných strán bola evidentná snaha preniesť pozornosť na pandémiu a na kritiku zvládania koronavírusu vládou Andreja Babiša," uviedol. Poznamenal, že uprieť pozornosť na pandémiu sa snažilo i hnutie SPD predsedu Tomia Okamuru, ktoré mnohé karanténne opatrenia kritizovalo ako obmedzovanie občianskych slobôd.

Do volieb zasiahol projekt Pandora Papers

"Dalo by sa povedať, že Babiš tak bol pod pľabou z oboch strán. Zásadnou témou sa ale pandémia nestala," uviedol Lang. Dôvodom, prečo sa tak nestalo, je ale podľa politológa tiež to, že sa epidemická situácia v Česku na jar začala výrazne zlepšovať. "Ľudia zrejme rýchle zabúdajú na dramatické situácie," myslí si.

Voľby do dolnej komory českého parlamentu sa budú konať v piatok a sobotu - 8. a 9. októbra.

Témou sa podľa Langa stala i migrácia. "Ani tá však nedominovala," uviedol. O utečenectve a prisťahovalectve opakovane hovorí nielen SPD z kraja politického spektra, ale tiež Babišovo hnutie ANO. Premiéra v septembri osobne podporil v Ústí nad Labem, kde Babiš vedie kandidátku ANO, jeho maďarský kolega Viktor Orbán. Český premiér označuje Orbána, ktorý v Európskej únii mnoho spojencov nemá, za svojho priateľa. Podobné názory majú v protimigračnej politike. 

Do volieb podľa Langa zasiahol medzinárodný investigatívny projekt Pandora Papers, ktorý okrem iného popisuje Babišov starší nákup nehnuteľností na juhu Francúzska prostredníctvom offshorovej firmy. Langa zaujalo aj Babišovo vysvetlenie, v ktorom uviedol, že vec sa udiala pred mnohými rokmi, kedy nebol v politike, že by takto ako politik nepostupoval a že to by nebolo nič nelegálneho. "A je to," povedal o Babišovom vysvetlení.

Koalícia Antibabiš a Antizeman

Lang sa nedomnieva, že by Babiš pre kontroverzné nákupy nehnuteľností cez offshorové spoločnosti prišiel o podporu. "Voličov pre to asi nestratí, mohlo by to ale mobilizovať priaznivcov opozičných strán," povedal.

To, že aféra Babišovi neuškodí, predpokladá aj denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, podľa ktorého má premiér verných voličov medzi seniormi. Babiš podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung možno z Pandora Papers nie je nešťastný, pretože to odpútalo pozornosť od jeho iných škandálov. 

Lang tiež hovoril o tom, že Babiš má veľmi stabilnú voličskú základňu. "Možno už nemá voličov, ale fanúšikov," povedal. Uviedol tiež, že Babiš na rozdiel od svojich konkurentov vie so svojimi fanúšikmi komunikovať výrazne priamejšou cestou. "Začína to byť všeobecný trend, kedy štýl a komunikácia sú rovnako dôležité, ak nie dôležitejšie ako téma," povedal.

Opozičná koalícia Spolu, Pirátov a STAN, ktoré by mohli po voľbách v prípade úspechu zostaviť vládu, bude musieť podľa Langa aj napriek čiastočnej názorovej blízkosti prekonať mnoho odlišností. Pokiaľ by ale takáto vláda vznikla, očakával by Lang posun k väčšej transparentnosti aj posilnenie právneho štátu. "Bola by to tiež vládna koalícia Antibabiš a Antizeman," uviedol.

Významnou silou je Zeman

To, že prezident Miloš Zeman bude v povolebných rokovaniach zastávať dôležitú úlohu, je podľa Langa zrejmé i z jeho nedávneho oznámenia, že zostavovaním poverí stranu s najvyšším počtom hlasov, nie koalíciu. "Zeman je významná sila," myslí si politológ. Poukázal tiež na to, že na jednu stranu síce Zemana a Babiša spájajú vlastné záujmy a výhody spolupráce, ale že takýto vzťah môže narušiť nesúmernosť. Zeman nechce scenár, kedy by bol Babiš viac nezávislý, uviedol.

To, že by akýkoľvek povolebný vývoj mohol narušiť dobré vzťahy Česka a Nemecka, sa Lang neobáva. "A pokiaľ ide o Babiša, tak vie byť pragmatický, obzvlášť v hospodárskych otázkach," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok