Pokiaľ tu niekto kritizuje túto správu, kritizuje Kováčikovu prácu, tvrdí Pčolinský

TA3
5.10.2021 22:11

Lipšicova správa o špeciálnej prokuratúre nebola v parlamente dvakrát odsúhlasená.

sak_3.jpg
TA3

Saková kritizuje vedenie špeciálnej prokuratúry. „S vedením úradu špeciálnej prokuratúry pod vedením Daniela Lipšica, my nie sme absolútne nadšení a dokonca sme veľmi nespokojní a nedalo sa očakávať ani dnes od opozície, že túto správu podporí.“ Ďalej ozrejmuje, že na správe jej nevadí autor, ale celé fungovanie špeciálnej prokuratúry.

Meškanie Kollára nebolo vyjadrením postoja k správe

Podľa Pčolinského meškanie Borisa Kollára na hlasovanie o správe o špeciálnej prokuratúre nebolo vyjadrením postoja strany Sme Rodina. „V tom čase som bol s ním spolu s Igorom Matovičom, ministrom financií,  v kancelárii pána predsedu, sme riešili rozpočet.“ Ďalej dodáva, že „čo sa týka hlasovania pri správe špeciálneho prokurátora, treba si uvedomiť, že to bola správa za rok 2020. Pán Lipšic sa stal prokurátorom v roku 2021. To znamená, že to nebola  kvázi jeho správa, bola to správa špeciálnej prokuratúry za obdobie ešte pána Kováčika.“ Saková k tomuto tvrdeniu doplňuje, že si treba uvedomiť, že v druhom polroku roku 2020 Kováčik už prokuratúru neviedol.

Zmeny pravidiel voľby policajného prezidenta

V roku 2018 bola podľa Sakovej celospoločenská požiadavka aby sa menili pravidlá voľby policajného prezidenta. „ Ja som si vtedy splnila svoju povinnosť, ktorú som dala aj verejnosti, že k tomu odpolitizovaniu aj príde.“

Pčolinský reaguje, „my sme už vtedy kritizovali tento Váš návrh, pretože sme presvedčení a tvrdíme to  aj dnes a hovorili sme to aj pánovi ministrovi Mikulcovi úplne na začiatku tohto volebného obdobia, že pokiaľ minister vnútra má niesť nejakú zodpovednosť za to čo sa deje v polícií, tak neexistuje, aby si minister nemohol vybrať ten najužší tím ľudí.“

Saková si myslí, že sa to teraz šije horúcou ihlou a voľbu policajného prezidenta mali  začať riešiť hneď na začiatku. Nepáči sa jej, že nový pozmeňujúci návrh hovorí o tom, že nie len policajného prezidenta môže minister odvolať, ale aj každého policajného funkcionára.

Pčolinský vysvetľuje prečo bol takýto pozmeňujúci návrh predložený. „Vzhľadom na situáciu v policajnom zbore bolo ministrovi vnútra aj z vlastných radov, to znamená aj zo strany poslancov OĽANO a z vnútra koalície vyčítané, že si tam neurobil poriadky za ten rok a pol a nechal všetkých ľudí vo funkciách v akých boli.“ Na margo toho, ale dodáva. „Či to je dobré alebo zlé, ja si netrúfam hodnotiť, pretože dlhoročný policajti, ktorí sú v službe 15, 20, 25,30 rokov, im je úplne jedno aká je vláda.“  Sú tam podľa neho aj ľudia, ktorí pri zmene vlády šplhajú vyššie po hierarchii a preto si myslí, že je normálne, aby si minister obsadil kľúčové pozície ľuďmi ktorým dôveruje.

Saková dodáva, že podľa nej policajti stratia motiváciu podávať dobré výsledky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok