Raši nevie, či na reformu stihneme čerpať peniaze z Plánu obnovy, Podľa Záborskej to v Bruseli nie je striktné

TA3
29.9.2021 21:17

Raši kritizuje celý postup pripravovanej optimalizácie siete nemocníc. Ministerstvo podľa neho začalo stavať dom od strechy. Vyjadruje pochybnosti nad tým, či sa stihnú čerpať prostriedky z Plánu obnovy. Záborská si myslí, že v Bruseli to nie je až také striktné. Tak ako my, sú v podobných situáciách aj iné krajiny, tvrdí.

screen_temadna_5.jpg
TA3

Reformu s nimi nekonzultovali

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko tvrdí, že reformu nemocníc s nimi na začiatku nikto nekonzultoval a neboli súčasťou prípravy. „Do medzirezortného pripomienkového konania sme dali 178 pripomienok, z toho 144 zásadných“. 

„Z nášho pohľadu náhla redukcia zhruba 80 akútnych nemocníc na predpokladaných 34 je nerealizovateľná a slovenský občan na to nie je pripravený. Koniec koncov to ukázala aj situácia v druhej vlne covidu“.

Konkrétny zoznam nemocníc bude podľa neho najskôr známy v decembri 2022 alebo januári 2023. Petko dodáva, že je rád, že Lengvarský pochopil ich argumentáciu a odsunul definovanie nemocníc až na prelomov rokov 2022 a 2023. Keby boli nemocnice definované tento alebo budúci mesiac, podľa Petka by to „určite slovenské zdravotníctvo nebolo schopné zvládnuť“.

Efektívne využitie financií 

Raši kritizuje zvolený postup. "Celý tento návrh bol robený opačne, ako robený mal byť". Tým, že kompetentní najprv hľadali politickú podporu a až potom začali diskutovať s odborníkmi a lekármi, začali stavať dom od strechy. Ministerstvo podľa neho malo najprv osloviť tých, ktorých sa to týka, a to nielen lekárov a zdravotníkov, ale aj mestá, obce či samosprávy. Vyjadruje pochybnosti nad tým, či sa stihnú čerpať prostriedky z Plánu obnovy. 

Záborská si myslí, že v Bruseli to nie je až také striktné. „Tak ako my, tak sú v tých situáciách aj iné krajiny“. Európska komisia podľa nej trochu neverí že dokážeme financie  efektívne využiť. „Preto chceli, aby tento zákon bol čo najskôr, aby vedeli, aký máme plán s využitím finančných prostriedkov“

Správa o stave republiky

Záborská hovorí, že ju prezidentka v súvislosti so Správou o stave republiky niektorými vetami trochu zarazila. Nesúhlasí s údajom, ktorý povedala Čaputová, a síce, že každý šiesty človek, ktorý potreboval pľúcnu ventiláciu, ju nedostal. Argumentuje, že sme od okolitých krajín využili iba päť miest. Keby sme neboli mali pre týchto ľudí miesta na hospitalizáciu či pľúcnu ventiláciu na Slovensku, tak by sme ich do zahraničia poslali. „Po prejave som si povedala, že sa budem snažiť dopátrať, kde k takýmto číslam došla,“ hovorí s tým, že to považuje za nevyváženú informáciu.  

Raši prízvukuje, že Hlas „nikdy nepovedal očkovaniu nie“, ale zdôrazňuje vakcináciu na dobrovoľnej báze. Peter Pellegrini má podľa neho dostatok protilátok po prekonaní koronavírusu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok