Ranné zlozvyky, kvôli ktorým priberáte: Môže za to pohár vody, budík za tmy či emaily

TA3/zm
2.9.2021 08:00

Čudujete sa, prečo sa vám nedarí zhodiť nadbytočné kilogramy, aj keď robíte všetko správne. Možno sa stravujete striedmo a neexistuje na prvý pohľad žiaden zásadný dôvod, prečo nechudnete. Ale ranné rituály majú na naše telo, aj na jeho váhu, oveľa väčší vplyv než predpokladáme.

Ranné zlozvyky, kvôli ktorým priberáte: Môže za to pohár vody, budík za tmy či emaily
Pexels/Cottonbro

Niektoré ranné zvyky nemusia byť pre našu váhu prospešné. Zdajú sa nedôležité, no ak neviete prísť na to, prečo nechudnete, aj keď robíte všetko, čo máte, môžu byť dôvodom.

Pravidelný spánok

Začnime pekne od začiatku. Pravidelný spánok prospeje telu po každej stránke. A tým pravidelným myslíme i to, že nespíte prehnane dlho, keď máte tú možnosť. Podľa vedcov, pri vyspávaní sa zvyšuje riziko srdcovo-cievnych chorôb a cukrovky, ktoré majú často ako sprievodný jav pribúdanie na váhe.   

Budík za tmy

Pre naše telo je dôležitá i hodina, kedy si nastavujeme budík. Nie všetci majú tú možnosť, ale mali by sme sa vyhýbať vstávaniu za tmy. Nie je to dobré pre náš biorytmus, a práve to sa prejaví ako ukladanie tukov. Navyše, slnko a svetlo pôsobia pozitívne i na našu myseľ a ten, kto sa cíti dobre, má menšie sklony k nadváhe.

Voda a raňajky

Prvé kroky z postele by mali okrem rannej hygieny viesť k raňajkám. Toto jedlo je skutočne jedno z najdôležitejších zo dňa. V prvom rade udržiava metabolizmus v rovnováhe. Ak si nedáte prvé jedlo dňa, totálne si ho rozhádžete. Druhý dôvod je, že ranné jedlo stabilizuje kortizol v krvi, čo je stresový hormón a pod tlakom máme sklony prejedať sa.

Čo sa týka ranného nápojového lístka, prvá tekutina by mala byť rozhodne voda. Určite nie káva. Naštartujete telo tekutinou, z ktorej je prirodzene tvorené, naplníte žalúdok a nebudete sa prejedať. Ak vám čistá voda nechutí, pripravte si ju s citrónom.

Telefón a emaily

V dnešnej rýchlej dobe je normálne, že si popri raňajkách pozeráte, čo na vás v daný deň čaká. Vedci však zistili priamy súvis medzi riešením ranných emailov a priberaním. Opäť to súvisí so stresom. V takomto prostredí vám raňajky rozhodne nesadnú, nevychutnáte si ich, nebudete mať pod kontrolou ani to, čo a koľko zjete.

Vytvorte si svoje ranné rituály tak, aby ste sa prvú polhodinu až hodinu po prebudení nevenovali ničomu inému, než samy sebe. A rozhodne nie práci, na to máte ďalším osem hodín pred sebou.       

Témy: Rituál budík
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok