Rusko má softvér na sledovanie sociálnych sietí. Má pomôcť mladým, kritici však hovoria o hrozbe

TA3 TASR
4.10.2021 20:58

Rusko vyvinulo softvér, ktorý monitoruje sociálne siete a má zamedziť tomu, aby mladí ľudia ubližovali sebe alebo iným. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá dodala, že podľa kritikov možno tento nový softvér použiť aj na umlčanie kritikov súčasnej ruskej vlády.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Táto iniciatíva prichádza po tom, čo nedávno 18-ročný študent univerzity v ruskom meste Perm zastrelil v areáli školy šesť ľudí. Podobný útok sa odohral aj v máji v meste Kazaň.

Ruská Federálna agentúra pre záležitosti mládeže (Rosmoloďož) uviedla, že mimovládna organizácia založená v roku 2018 na príkaz prezidenta Vladimira Putina vyvinula softvér, ktorý "môže rýchlo sledovať šírenie deštruktívnych subkultúr medzi mladými ľuďmi".

"Systém sa používa na monitorovanie otvoreného okruhu rusky hovoriaceho segmentu obľúbených sociálnych sietí," vysvetlila agentúra Rosmoloďož vo vyhlásení pre agentúru AFP.

Rosmoloďož dodala, že samostatný systém s názvom Angel.Destruktiv vyvinulo jej Centrum pre štúdium a monitorovanie sietí v mládežníckom prostredí (CISM).

Úrady dostanú informáciu o deviantných stavoch 

Program upozorňuje úrady na informácie, ktoré by mohli podnietiť "deti a mládež k činom, ktoré ohrozujú ich život", ako aj na "príznaky negatívnych deviantných stavov".

Ruské ekonomické denníky RBK a Vedomosti v septembri informovali, že vláda na rozvoj takéhoto systému vyčlenila viac ako 1,5 miliardy rubľov (17 miliónov eur).

Môže ísť o hrozbu pre slobodu prejavu 

Sarkis Darbinjan, právnik mimovládnej organizácie Roskomsvoboda zaoberajúcej sa digitálnymi právami, upozornil, že vyvinutý softvér automatizuje "represiu online aktivít". Podľa jeho názoru preto ide o "veľmi vážnu hrozbu pre slobodu prejavu".

Vysvetlil tiež, že "je otázne, či bude dosiahnutý vytýčený cieľ". Upozornil, že "tento systém môže mnohým používateľom a aktivistom spôsobovať problémy", lebo so sebou prináša "obrovské riziká pre slobodu ľudí, ktorí vyjadrujú názory (kritické) voči vláde".

Ruská vláda v posledných rokoch používa ochranu mladistvých a boj proti extrémizmu ako zámienku na ovládanie ruského segmentu internetu a začala vyvíjať takzvaný suverénny internet.

Ruské úrady tvrdia, že páchatelia prípadov streľby v ruských školách konali aj pod vplyvom podobných káuz v zahraničí, keď s nimi boli konfrontovaní prostredníctvom online médií alebo televízií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok