Čína vyslala do taiwanského vzdušného priestoru ďalšie bojové lietadlá

TA3 TASR
4.10.2021 17:54

Čína v pondelok vyslala nad Taiwan flotilu 52 bojových lietadiel, čo je najväčšia demonštrácia sily za posledné tri dni, čo čínske vojenské lietadlá narúšajú vzdušný priestor Taiwanu.

Čína armáda ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa taiwanského ministerstva národnej obrany bolo nad Taiwan vyslaných okrem iných 34 bojových lietadiel J-16 a 12 bombardérov H-6. Taiwanské vojenské letectvo monitorovalo pohyb čínskych lietadiel svojím systémom protivzdušnej obrany.

Vojenská eskalácia medzi oboma krajinami trvá od piatku, keď si Čínska ľudová republika pripomenula 72. výročie svojho vzniku. V tento deň Čína vyslala nad Taiwan 38 bojových lietadiel, na sobotňajšej misii sa zúčastnilo ešte o jedno lietadlo viac. V nedeľu preniklo do vzdušnej obrannej zóny (ADIZ) 16 strojov.

Čínska vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu.

Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa komunisti dostali k moci v pevninskej Číne a nacionalisti vedený generálom Čankajškom ušli na Taiwan. Peking aj v minulosti zvyšoval tlak na Taiwan, aby ho prinútil uznať svoju suverenitu. Taiwanskí predstavitelia však vyhlasujú, že Taiwan je nezávislý štát a bude brániť svoju slobodu a demokraciu. Jeho najdôležitejším podporovateľom sú Spojené štáty.

V reakcii na lety čínskych lietadiel do taiwanskej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price cez víkend varoval, že čínska vojenská aktivita v blízkosti Taiwanu je výsledkom zlého odhadu a narúša mier a stabilitu v regióne. "Naliehavo žiadame Peking, aby zastavil svoj vojenský, diplomatický a ekonomický tlak a nátlak voči Taiwanu," uvádza sa vo vyhlásení.

Taiwan 10. októbra oslavuje štátny sviatok - Wučchanské povstanie z roku 1911, ktoré viedlo k pádu poslednej čínskej cisárskej dynastie Čching. Súčasťou osláv bude vojenská prehliadka v hlavnom meste Tchaj-pej, počas ktorej majú vzlietnuť aj stíhačky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok