Čo bude po Merkelovej? Nemecko by malo ostať motorom európskeho projektu

TA3
5.10.2021 07:00

Celý svet pozorne sleduje proces vzniku novej vlády v Nemecku. Slovensko nie je výnimkou. Sme na nemeckú ekonomiku úzko naviazaní. Prečo je pre nás dôležité sledovať a analyzovať povolebné dianie v Nemecku? O téme sme sa rozprávali s podpredsedom parlamentného výboru pre európske záležitosti Petrom Kmecom.

Horné Rakúsko
TASR/AP (ilu)

Drahé nevesty

Po voľbách sú v Nemecku v plnom prúde rokovania o novej koalícii. "Ako vieme, všetci analytici predpovedajú, že by to mala byť takzvaná semaforová koalícia, zložená zo sociálnych demokratov, strany zelených a liberálov," pripomenul Kmec s tým, že diskusia zďaleka nie je na konci.

Zatiaľ medzi sebou rokujú najmä Slobodná demokratická strana a Zelení. Kmec podotkol, že v prípade FDP a Zelených ide o "drahé nevesty", keďže bez nich sa vláda nedá zostaviť. "Majú veľmi vysokú cenu a ako CDU-CSU, aj sociálni demokrati sa budú uchádzať o ich priazeň, aby zostavili koalíciu," povedal Kmec. Zdôraznil, že silnejšiu motiváciu má CDU, keďže je v ťažkej situáci. 

Armin Laschet, predseda konzervatívneho bloku, ktorý fakticky prehral voľby, dosiahol v porovnaní s Angelou Merkelovou veľmi nízke čísla, takže tlak na jeho odstúpenie je enormný. Podľa Kmeca by ho mohlo zachrániť, ak by dokázal zostaviť vládu s liberálmi a zelenými, "čo zatiaľ nevyzerá ako reálne".

Ďalší osud Merkelovej strany

Kmec si nemyslí, že by v Nemecku mohla vzniknúť ďalšia veľká koalícia. "Skôr si myslím, že do tohto formátu nepôjde CDU-CSU, pretože vyšla z vlieb ako veľmi oslabená," povedal Kmec. Konzervatívci si podľa neho musia olízať rany a prehodnotiť ďalšie smerovanie. Kmec predpokladá, že čas do nasledujúcich volieb strávia v opozícii.

Akákoľvek konštelácia vznikne zo štyroch hlavných povolebných hráčov, čiže Slobodnej demokratickej strany, Zelených, Sociálnodemokratickej strany Nemecka a konzervatívnej únie CDU/CSU, podľa Kmeca bude ekonomická a politická stabilita garantovaná. "Nemecko bude naďalej motorom európskeho projektu, aj obchodnej politiky," vyjadril sa Kmec.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok