Viete, ako „prežiť“ v exotickom raji?

CK Satur/PR
4.10.2021 11:24

Jednoducho. Zvalíte sa do hojdacej siete v tieni palmy a s čerstvou kokosovou šťavou sŕkanou priamo z orecha zabudnete na všetky starosti sveta. Do exotického raja sa predsa chodí užívať si, nie prežívať.

Viete, ako „prežiť“ v exotickom raji?
shutterstock.com

Týždeň či dva v ďalekej exotike je príliš krátky a príliš vzácny čas na to, aby ste čo i len päť minút premárnili riešením zbytočných problémov. Tie, pravdaže, môžu nastať aj v raji, no práve pre podobné prípady sa hodí poznávať svet s cestovnou kanceláriou s vyše 100-ročnými skúsenosťami a dobrým know-how pre každý krízový scenár.

CK SATUR sa hladko etablovala aj na nový normál a práve dnes, keď sa cestovanie do zahraničia môže javiť ako stresujúca záležitosť, vám spoľahlivo kryje chrbát, takže medzi vás a fantastickú exotickú dovolenku sa nepostavia žiadni sabotéri. Ak by to predsa skúsili, hravo si s nimi poradíte, vybavení starostlivosťou najstaršej cestovnej kancelárie na Slovensku a užitočnými radami v tomto blogu.

Pohoda už po ceste do raja

Predstava, že v okamihu vykročenia z lietadla v cieľovej destinácii ihneď vhupneme do dovolenkovej nálady, je romantická, no nie vždy realistická. Treba skrátka počítať s tým, že telo bude po dlhšom presune „pokrčené“ s dezorientované z časového posunu. Už počas letu sa však môžete pričiniť o to, aby bol váš nástup do raja čo najpohodovejší.

Ako na to? Veľa pite (v suchom vzduchu je hydratácia dvojnásobne dôležitá) a veľa spite. Skvalitnite odpočinok tým, že využijete masku na oči a ochranné štuple, nech váš spánok krásy neohrozuje umelé osvetlenie ani hluk motora. Ak chcete mať istotu, že vás pri servírovaní jedál letuška nezobudí zo sna (alebo, naopak, nechcete premeškať čas jedenia), využite nálepky „do not disturb“ či „wake me up for food“. Dajú sa zakúpiť samostatne a na požiadanie ich vydávajú aj letecké spoločnosti.

Exotika v pohode. shutterstock.com

Bezotlakové prechádzky po pláži

Aby boli vaše plážové prechádzky len zdrojom energie a nie bolesti, nepodceňujte ochranu pier a chodidiel. Práve toto sú dve časti tela, ktoré najčastejšie doplácajú na nepripravenosť dovolenkárov v exotických destináciách. Pery sú kvôli stenčenej vrstve kože a exponovanej pozícii na tvári náchylnejšie na spálenie. Kto už mal to „potešenie“, vie, že čas hojenia je neraz dlhší ako samotná dovolenka. Preto špeciálne pre pery zvoľte balzam s vyšším SPF ako pre zvyšok tela a pravidelne ich natierajte, obzvlášť na ostrovoch, kde horúčavy sprevádza silný vietor.

Keď práve nebudete chodiť bosky, zadovážte si obuv z kvalitnej prírodnej kože, širšiu než zvyčajne nosievate. Nie je to totiž mýtus, že v trópoch rastie noha. Mierne opuchnuté chodidlá a členky sú prirodzený dôsledok rozširovania ciev, ktoré je súčasťou procesu ochladzovania tela.

Exotické kúpanie. shutterstock.com

S morom na jednej vlne

„More nie je bazén, zaslúži si rešpekt“ je formulka, ktorú síce všetci poznáme, ale prekrikuje ju druhý vnútorný hlas, a ten hovorí, že keď sme pri mori raz či dvakrát za rok, predsa sa nebudeme len prizerať z pláže. Slané plávanie si užijete naplno, keď sa s morom dostanete na jednu vlnu a naučíte sa, ako na ľstivý spätný prúd. Vedeli ste, že je príčinou až 80 % zásahov plavčíkov a môže zaskočiť aj tých najzdatnejších plavcov?

Akonáhle pri plávaní späť na breh pocítite, ako vás more sťahuje čoraz ďalej, zachovajte pokoj, zrejme ste sa dostali na miesto lámania vĺn. Neplávajte proti prúdu, teda k brehu, aj keď intuitívne cítite, že je to najlepšie riešenie. Pri spätnom prúde treba stočiť smer a plávať šikmo, rovnobežne s brehom. Až keď prúd citeľne zoslabne, môžete znova pokračovať v ústrety brehu.

Exotické spoznávanie. shutterstock.com

Blízke stretnutia zoologického druhu

Byt hosťom v exotickom raji vyžaduje úctu voči jeho prirodzeným obyvateľom. Vidieť zvieratá, aké doma obdivujeme iba v zoo, v ich prirodzenom prostredí, je úžasný zážitok a nič sa nestane, ak aj nebude zvečnený na Instagrame. Na niektorých miestach sa vyslovene neodporúča vyťahovať foťáky. Keď napríklad prechádzate opičou rezerváciou, ani sa nenazdáte a o svoje cennosti vrátane smartfónu či fotoaparátu ľahko prídete, pretože za zdanlivou prítulnosťou opíc je v skutočnosti zvedavosť a prahnutie po všetkom, čo vonia poživňou alebo sa ligoce.

Nepríjemným prekvapením môžu byť rozličné tropické štípance, a to dokonca aj pre ľudí, ktorí nie sú alergici. Popri komároch sú najčastejším zdrojom podráždení kože piesočné mušky, ktorých štípance nie sú síce nebezpečné, no vyzerajú hrozivo, preto sa neodporúča ležať v piesku bez plážového uteráka. Univerzálnym pomocníkom po nežiaducich hmyzích návštevách je čistý gél z aloe vera, bežne dostupný v tropických destináciách. Pre ešte väčší efekt ho skladujte v chladničke. Čím chladivejší bude, tým účinnejšie zmierni svrbenie.

Exotické chute. shutterstock.com

Street food, z ktorého sa až z uší parí

S čiernym uhlím až na kraj sveta! Je lacné, skladné a zažehná nejednu gastronomickú katastrofu. Aby ste sa jej však vyhli ešte pred vypuknutím, poznajte svoje limity. Žalúdočné enzýmy Európanov nemusia byť vždy prispôsobené na pikantnú thajskú či mexickú kuchyňu, preto by malo poznávanie cudzokrajných chutí prebiehať zľahka a jemne. Obzvlášť ak sa zatúlate do neturistickej reštaurácie alebo sa necháte zlákať ponukou lokálnych trhovníkov s pouličným jedlom. Neurobte tú chybu, že na ich otázku, či si prajete pokrm „extra spicy“, poviete bez rozmyslu áno. Ak už je neskoro a vy potrebujete akútne zastaviť plakanie a soplenie, poproste čašníka o tanier niečoho malého na zneutralizovanie štipľavosti. Tu pomôže nakrájaná šalátová uhorka, paradajka, citrón či ananás.

Exotické zážitky. shutterstock.com

Zahoďte starosti (prvého sveta)

Osobitý šarm exotického raja spočíva v jeho inakosti. V luxusnom rezorte to tak nepocítite, tam je k dispozícii všetko pohodlie, po ktorom túžite – od európskych raňajok až po rýchlu WiFi, aby ste sa v hoteli cítili ako doma. No ak máte chuť vybrať sa po nevychodených cestičkách, treba vedieť prižmúriť oko nad nevybudovanými chodníkmi, bláznivými šoférmi či zdanlivo nelogickou infraštruktúrou.

Nenechajte si pokaziť pobyt v exotike tým, že podľahnete takzvaným problémom prvého sveta a nahnevá vás, keď v neďalekom mestečku nenájdete overenú sieť kaviarní. Objavovanie nepoznaného znamená aj to, že možno kdesi tam, v nenápadnej malej kaviarničke bez mena a reklamných pútačov, ochutnáte najlahodnejšiu kávu vo vašom živote.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok