Zmysel života chápeme po šesťdesiatke. Je pilierom psychickej i fyzickej kondície

TA3/zm
4.10.2021 08:00

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, v akom veku pociťujeme pokoj a chápeme už zmysel života? Vedci majú jednoznačnú odpoveď. Vyšší vek rozhodne nepatrí do starého železa, práveže okolo šesťdesiatky sme vraj veľmi spokojní, pretože už vieme, na čo tu sme.

Zmysel života chápeme po šesťdesiatke. Je pilierom psychickej i fyzickej kondície
Pexels/Tima Miroshnichenko

V strednom veku okolo tridsiatky si užívame ekonomickú nezávislosť. Medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou nám vyletia deti z hniezda a pociťujeme opäť slobodu a možnosť robiť si, čo chceme a neprispôsobovať sa. No ani šesťdesiatka nie je na zahodenie a podľa vedcov je to dekáda, kedy ľudia najlepšie chápu zmysel života. 

Spokojnosť a zdravie

Podľa univerzity v Kalifornii  je zmysel života zásadným pilierom spokojnosti, ktorá následne vedie okrem psychického aj k dobrému zdravotnému stavu. Psychiater a neurovedec Dilip Jeste vo svojom výskume tvrdí, že väčšina ľudí sa zamýšľa nad zmyslom života v hlbšej, až filozofickej rovine. Aj preto je podľa neho logické, že vnútorné uspokojenie nachádzame vo vyššom veku. 

Na to, aby sme zhodnotili, že život má zmysel, sa potrebujeme cítiť užitoční v kariére i v rodinnom systéme a mať zázemie. Vnútorná spokojnosť, ktorú tieto čiastkové oblasti vytvoria, následne vedie k tomu, že sa cítime na svete potrební. Zmysel života pritom nemusí predstavovať žiadnu závratnú kariéru, ide len o to, že nás niečo baví a napĺňa. 

Od dvadsiatky

Prieskum, ktorý určil vek, kedy sme najspokojnejší, zahŕňal respondentov už od dvadsať rokov až do dôchodkového veku . Zúčastnila sa ho tisícka dobrovoľníkov a tím doktora Jesteho ich skúmal niekoľko rokov, aby dokázal dostatočne zistiť, v ktorom období človek cíti vnútorný pokoj a môže tak s čistým svedomím tvrdiť, že život má zmysel. Okolo šesťdesiatky sa to podarilo väčšine zapojených dobrovoľníkov a zhodli sa na tom, že dobrý pocit majú, keď môžu zbierať ovocie svojich predchádzajúcich činov. Napríklad užívať si vnúčatá, alebo cestovať bez toho, aby ich to ekonomicky zasiahlo. 

Zároveň Kalifornská univerzita v tomto výskume priniesla výsledok, že respondenti so spokojným životom vykazovali aj oveľa lepšie zdravotné výsledky.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok