Drahé energie im vykompenzuje rast cien hliníka, tvrdí Sulík o Slovalcu

TA3 TASR
1.10.2021 16:25

Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom má síce zvýšené náklady spojené s rastúcimi cenami elektrickej energie a emisných povoleniek, no tieto náklady im vykompenzuje zvýšená cena hliníka na svetových trhoch. V piatok to po rokovaní koaličných partnerov o cenách energií uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Vedenie hlinikárne avizovalo v súvislosti s rastúcimi cenami energií možné ukončenie výroby.

Drahé energie im vykompenzuje rast cien hliníka, tvrdí Sulík o Slovalcu
TASR/Jozef Ďurník (ilu)

Minister hospodárstva uznal, že Slovalco má vyššie náklady na energiu aj na emisné povolenky. „No ale pozrime si aj tú druhú stranu mince, za koľko predávajú svoje výrobky. Cena hliníka sa zdvojnásobila. Pred pätnástimi mesiacmi stála tona hliníka 1480 dolárov, dnes stojí tritisíc dolárov. Oni majú obrovské tržby navyše. Ja by som vôbec nebol prekvapený, keby rok 2020/2021 pre Slovalco bol jeden z najlepších v ich histórii, čo sa týka firemného zisku,“ povedal Sulík.

Podobne budú podľa Sulíka v tomto roku evidovať mimoriadne zisky aj v oceliarňach US Steel Košice či elektrárne. Na problém s možnou stratovosťou výroby v Slovalcu bude preto podľa ministra najrozumnejšie pozerať sa s chladnou hlavou, problém si prediskutovať a nechať konať aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok